По-тежка грипна вълна в сравнение с тези от последните пет

...
По-тежка грипна вълна в сравнение с тези от последните пет
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Коронавирусът минава леко, ръстът на случаите се забави

По-тежка грипна вълна спрямо тези от последните пет години. Това разяснява и проф. Тодор Кантарджив.
Прочетете още
" Анализът, който прави Центърът по надзор на болесттите и Световната здравна организация  е, че би трябвало да чакаме грипна вълна по изводите, които се направиха от това, което стана в Австралия. Появи се грипна вълна, която се оказа, че е малко по-силничка от последните 5 година ", съобщи той пред Нова телевизия.

Но акцентира, че това не е изненадващо. " Всяка година си знаем - ноември потвърждаваме първите грипни вируси, декември има разпространяване на грип и нормално пикът на грипната вълна през последните 15 година е януари или февруари. Доста хора се разболяват, кашлят, виждаме опашки в аптеките, офисите по на 2/3, другото си седи у дома заболели и стартират да идват по една трета възпитаници. Следи се и гледаме да сложим 2-3 дни към ваканциите или към Коледа ", разказа той нормалната процедура.

Според него грипът в този момент минава 2 пъти по-леко в сравнение с ковид, само че не по този начин бе преди 2 години. " Коронавирусът бе 10 пъти по-тежък от грипа, 10 пъти повече се умираше... Няма нищо общо със настоящия вирус, вид на Омикрона, и Уханския вид, където на десетия ден трябваше О2 и командно дишане ", уточни професорът.

И акцентира, че грипът е по-лек от Омикрона. Той обаче означи, че 2 година е имало ограничения, изолираност. " Нямаше рино вируси, нямаше вирусни инфекции. Колективният имунитет е по-слаб. Спомняте си пролетта като махнахме маските, детските колективи и фамилиите по какъв начин тежко прекарваха един елементарен рино вирус. Нищо съдбовно няма да чакаме. Грипният вирус и да пристигна, няма ужасно ", увери обаче професорът.

Всеки вторник се събира вътрешноведомствения комитет за ковид, последния път го е председателствал министърът на опазването на здравето. " Даже и да се усилват случаите на ковид, в нашата страна темпът на увеличение се забави. Много по-леко минава, напълно малко са натоварени лечебните заведения, няколко десетки са в интензивни отделения и няколкко стотин са заболели от ковид ", уточни Кантарджиев.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР