По своите военни възможности в Индо-Тихоокеанския регион Китай е задминал

...
По своите военни възможности в Индо-Тихоокеанския регион Китай е задминал
Коментари Харесай

Die Welt: В НАТО проспаха военния подем на Китай

По своите военни благоприятни условия в Индо-Тихоокеанския район Китай е задминал Съединени американски щати и техните съдружници, съгласно Die Welt. Това се потвърждава от резултатите от изследване, извършено от американския Център за проучвания в Националния университет в Сидни.

Сега гаранциите за сигурност, които американците дават на други страни, могат да станат безсмислени. Експертите приказват за "стратегическата неплатежоспособност " на Вашингтон, написа "Поглединфо ".

Специалисти от Центъра за проучвания в Националния университет в Сидни организираха изследване и стигнаха до заключението, че Пекин е нараснал военната си мощност дотам, че за малко време може да се разправи с американците и техните съдружници в Индо-Тихоокеанския район, оповестява Die Welt. НАТО бият паника.

След като алиансът "проспа " военния напредък на Китай, специалистите неистово търсят отговори на новите стратегически провокации. Генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг сподели: „ Ние виждаме, че подемът на Китай оказва въздействие върху сигурността ни, частично тъй като Китай се доближава до нас. Това се случва в Арктика, Африка и виждаме, че той влага доста пари в критически значими обекти на инфраструктурата, в това число в Европа. "

Освен това Пекин усилва разноските си за въоръжение, продължава изданието. Според Министерството на защитата на Съединени американски щати сега китайците имат 2 хиляди ракети с по-малък, междинен и по-дълъг обхват.

Този боеприпас съставлява опасност за американските военни обекти и техните съдружници в западната част на Тихия океан. Австралийските специалисти настояват, че американците нямат време да реагират на изстрелването на ракетите.

В същото време Вашингтон от десетилетия управлява този стратегически значим район, създавайки военни бази на Хаваите, остров Гуам, Диего Гарсия, Япония, Южна Корея, Австралия и Сингапур. Сега гаранциите за сигурност, които Съединени американски щати дават на своите съдружници, може да станат безсмислени.

Китай организира "много нападателна политика " в Тихия океан, означават специалистите. След анексията на Макао и Хонконг, Пекин поставя всички старания за реализиране на анексия на Тайван.

Китай желае да стане страна, която дефинира реда в Индо-Тихоокеанския район. Но и Китай има световни упоритости. И те, несъмнено, се пресичат с ползите на Съединени американски щати.

Сега Вашингтон е под боен и финансов напън, отбелязва изданието. Като се има поради обстановката, може да се разбере за какво президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп упорства страните членки на НАТО да изразходват най-малко 2% от своя Брутният вътрешен продукт за защита.

Авторите на проучването обаче се съмняват, че Съединени американски щати ще съумеят да намерят правилните отговори на растежа на въоръжението в Китай.

Американците нямат модерни бойни системи, бойците не са задоволително подготвени, равнището на бойна подготвеност е ниско. В тази връзка специалистите приказват за „ стратегическата неплатежоспособност “ на Съединени американски щати.

Пекин бързо отговори на резултатите от изследването. Говорителят на Министерството на външните работи на Китайската национална република Ген Шуанг съобщи, че страната му се движи по пътя на "мирното развиване " и че политиката е извънредно отбранителна. Ръстът на въоръженията в Китай може да има стопански последствия за Съединени американски щати.

Целта на Пекин е да блокира достъпа на американските кораби до избрани региони на Тихия океан. Това може да навреди на военните, както и на комерсиалните ползи на Вашингтон.

Йенс Столтенберг акцентира, че Китай също съставлява нуклеарна опасност. Освен това закупуването и наемането на пристанища, корабостроителници, както и основаването на военноморски бази са част от тактиката на Пекин.

Китайците са хвърлили око на затъналата в задължения Папуа Нова Гвинея и държавната корабостроителница във филипинския залив Субик. В Брюксел не изключват опцията китайски военни да се появят скоро на Балканите.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР