По света се тестват доста ваксини срещу COVID-19, които звучат

...
По света се тестват доста ваксини срещу COVID-19, които звучат
Коментари Харесай

Доц. Андрей Чорбанов: Поне една година няма да има ваксина срещу COVID-19

По света се тестват много ваксини против COVID-19, които звучат оптимистично. В практиката обаче няма направена ваксина за няколко месеца, нужно е най-малко една година. Това съобщи в изявление за БГНЕС доцент Андрей Чорбанов, който завежда отдела по имунология в Института по микробиология на Българска академия на науките.

Световната процедура демонстрира, че макар развиването на технологиите, може бързо да се конструира един първообраз на ваксина. Самото тестване и действителните опити, няма по какъв начин да бъдат направени бързо. При всички случаи в границите на една година няма да има ваксина, който и да се опита по света да прави клинични проби “, предвижда доцентът.

България обичайно създава ваксини от доста години, още от зората на ваксинопрофилактиката. Нещо повече – имунизациите, които страната вкарва, са родно произвеждане и са най-хубавите в света, сподели Чорбанов. „ Ваксината против ковид, която предложихме, е утвърдена за финансиране от института „ Пастьор “-Париж. Тя е една новаторска форма. В нея съчетаваме няколко истински хрумвания и ще използваме български патенти, които са в основата за създаване на такава съвременна ваксина “, съобщи той.

СРОКОВЕ

В момента най-голямата импровизация е във връзка с периодите, счита доцент Чорбанов. „ Една ваксина не може да се направи доста бързо. Истински първообраз, който да е издържал всички проби, в началото ин витро, след това опити с животни, в които да се потвърди успеваемост и безвредност, би трябвало да мине най-малко една година. Оттук нататък би трябвало да стартират действителните клинични проби, с цел да бъде потвърдено, че може да се вкара в всеобщо произвеждане. Една такава ваксина, който и да я направи, ще е потребна при една последваща зараза. Ние ще опитаме да създадем подобен вид ваксина, в която да използваме тези съставни елементи на коронавирусите въобще, които не се трансформират. Иначе казано, концепцията е нашата ваксина да бъде универсална против всички коронавируси “, съобщи ученият.

Изработената ваксина ще бъде напълно български патент. Финансиращите научни организации нямат искания върху авторството. Единственото изискване е непрестанно да се споделя, че те са финансирали плановете.

ФИНАНСИРАНЕ

Институтът „ Пастьор “-Париж в началото ще финансира с към 150 000 лв.. За идващите стадии и равнища на опити ще са нужни няколко пъти по толкоз средства. „ В никакъв случай обаче не става дума за милиони. Очакваме българската страна да инициира стратегии. Вече има информация, че фонд „ Научни проучвания “ ще инициира огромна стратегия, по която ще аплайваме. Сумата ще ни е нужна за втория и третия стадий на тестването на имунизацията “, сподели доцент Чорбанов.

В ОЧАКВАНЕ НА ВАКСИНА

Той счита, че единственото, което ни остава е в построяването на така наречен групов имунитет, при който 70-80% от нацията са положителни и са се срещали с вируса. „ Това изобщо не значи, че те са заболели. Огромният брой от популацията няма в никакъв случай да проявят признаците на ковид “, предвижда той.

В тази връзка доцент Чорбанов не е последовател на обществената изолираност и носенето на маска, тъй като това опонира на чисто научния метод за справяне с вирусната зараза. „ Ще си разреша да изтъквам немски експерти, които споделят, че научното справяне с един вирусен проблем постоянно няма нищо общо с политическите решения. Държавата взема политически решения, което е нейно право. В безизходицата всяка една страна по света избира сама някаква форма на ограничение с концепцията да се спре претоварването на здравната система “, съобщи ученият.

По отношение на маските – от гражданска позиция ние би трябвало да съблюдаваме нарежданията и законите. В последна сметка, страната съставлява закона, без значение дали ни харесва или не. От научна позиция ще кажа, че няма никаква изгода нито от маските, нито от ръкавиците, безапелационен е доцент Андрей Чорбанов. /БГНЕС

Припомняме, че от 13 март 2020 година на територията на Република България е въведен режим на изключително състояние, целящ ограничението на разпространяването на коронавирусна зараза и болестта, наричано COVID-19. Със заповед на министъра на опазването на здравето са въведени редица ограничаващи ограничения в обществения и икономическия живот. Стриктното съблюдаване на напътствията на специалистите и Националния спешен щаб ще предотврати разрастването на епидемията.
Пазете себе си и се грижете за околните си!

Спазвайте хигиеничните наставления и помнете:
- избягвайте контакт с заболели хора, изключително такива с кашлица;
- избягвайте визити на пазари и места, където има живи или мъртви животни;
- прилагайте общите хигиенични правила във връзка с хигиената на ръцете и хигиената на храната;
- измивайте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте антисептичен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след потребление на тоалетната и след всеки контакт с животни;
- избягвайте контакт с животни, техните екскременти или изпражнения

Останете си вкъщи!
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР