По света има най-различни странни истории, но дали сте чували

...
По света има най-различни странни истории, но дали сте чували
Коментари Харесай

Мистерията със зелените деца от Улпит

По света има най-различни странни истории, само че дали сте чували тази?

Според източниците, това се случило през 12 век. Край британското селце Улпит се появили две непознати деца – момче и момиче. Те ненадейно излезли от яма, за лов на вълци. Били се изгубили до момента в който пасат стадо овце, в следствие влезнали в пещера, от която е звучал камбанен звън. Последвали го и влезнали във вътрешността в пещерата и ненадейно се озвали под яркото слънце край Улпит.

Според Уилям от Нюборг, до момента в който двете деца пасели стадото на тучна поляна, пред тях се появила голяма светла сфера, издаваща чудноват звук, а във вътрешността и имало завихряне, което ги всмукало. Възцарила  се мрачевина, а пред очите им блестяло слънце.

Били облечени в зелени облекла от непозната материя. Децата имали човешки тип, само че били със зелен загар и зелени коси, говорели неясен език, в който преобладавали свистящи и съскащи звуци. Изглеждали гладни, само че отказвали препоръчаната им храна. Отначало почнали да ядат боб, а последователно и по-разнообразна храна. Зеленият цвят на кожата им с времето избледнявал, до момента в който най-после добили естествен загар.

На негоден британски децата разказали, че са пристигнали през тунел и идват от място, което се назовава „ Земята на свети Мартин “. Там царял безконечен полумрак, гъсти облаци мъгла се стелели над земята, всичките поданици били християни и зелени на цвят. Момчето изглеждало болнаво и след няколко месеца умряло. Сестра му  получила името Агнес и прекарала целия си живот в Кигс Лин, графство Норфолк, където се и омъжила. Тя била капризна и опърничава, пристрастена към танци, флирт и вино, само че брачният партньор и я обожавал.

Дали това не е просто локален фолклор или пък децата са алегоричен облик на феите?

Но историята остава жива и се предава през вековете, пораждайки въпроси.

Някои откриватели допускат, че братът и сестрата са избягали от медна мина. През междинните епохи  в мините се употребявал детски труд. Контактът с медния прахуляк може да бъде причина косата и кожата им да придобият зелен цвят. Това обаче не изяснява странната материя на облеклата им и първичната им нетърпимост към естествена храна.

Според по-смели версии децата са гости от друго измерение, от под земята свят или са извънземни същества.

Пол Харис предложил доктрина, съгласно която децата са от село Свети Мартин, намиращо се на брега на река Ларк, близо до Улпит. Родители им умрели от чума и настойникът им решил да си присвои наследството им. Слагал в храната им арсеник, а той провокира позеленяване на кожата. Децата по знамение оживели, и той ги отвел и изоставил в гората.

Системното недохранване може е причина за хлороза – младежко малокръвие, което предизвиква позеленяване на кожния епидермис. Но тази доктрина не изяснява странния език, на който говорели в началото децата.

Каква е истината в никакъв случай няма да се разбере. Мистерията към зелените деца ще си остане мистерия, която евентуално ще вълнува и идващите генерации. Скептиците ще не престават да настояват, че това са небивалица, а тези които имат вяра ще търсят разумно пояснение. Както постоянно се оказва, евентуално в тази история има някаква доза истина, която с времето се е трансформирала и много украсена от въображението на разказвачите.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР