По-строги правила за поставяне на павилиони, будки, хладилни витрини, колички

...
По-строги правила за поставяне на павилиони, будки, хладилни витрини, колички
Коментари Харесай

Нови правила за павилиони и мобилни сергии в София |

По-строги правила за слагане на павилиони, будки, хладилни витрини, колички за царевица, пуканки и така нататък, детски атракциони ще се вкарат в София. 

Нова разпоредба ще регламентира активността на преместваемите обекти и мобилните уреди, тя бе показана от ръководителя на Столичния общински съвет Георги Георгиев и основния проектант на София Здравко Здравков. Предстои документът да бъде подложен на публично разискване. 

Целта ни е да си подредим града. Очакваме опозиция от стопаните, които са недобросъвестни и подкрепа от тези, които работят по разпоредбите. Готови сме да чуем всички оферти и да приемем всяка добра идея. Промените, които предлагаме, са резултат на разбор на нормативната уредба и съдебната практика, посочи Георгиев.

В наредбата се регламентира понятието прилежаща територия, като стопаните на съответния обект ще би трябвало да почистват повърхност от 2 метра от всяка последна стена на павилиона или количката си.  

Забранява се преотдаването или преотстъпването на преместваеми обекти. При нарушаване притежателят губи разрешението и обектът се отстранява. 

Външни щендери ще могат да са слагат пред магазини единствено за цветя, плодове и зеленчуци, като те не би трябвало да пречат на пешеходците. Грилове, хладилни витрини и фризери обаче са неразрешени във зона 2 от центъра на града, сред " Руски монумент ", " Македония ", " Васил Левски " и " Дондуков ". 

Въвежда се обвързване преди слагането на преместваем обект да се показа план за създаване на връзките за електричество, вода и други Дружествата нямат право да подават краткотраен ток и вода на обект, който не е въведен в употреба. ЧЕЗ и " Софийска вода " могат да бъдат санкционирани до 50 000 лв. при нарушаване. Новият значим миг в уредбата е, че РП-тата неотложно приключват доставките на ток, газ, вода и други до избрания за унищожаване обект, акцентира Георгиев. 

Мобилните съпръжения - колички за продажба на пуканки, царевица, сандвичи, сладолед и други в територии, които са обществена общинска благосъстоятелност, ще могат да работят от 8 до 21 ч, само че няма да могат да остават в паркове да вземем за пример, а притежателите им ще би трябвало да си ги прибират вечер.  За тях също се не разрешава зареждане с краткотрайни връзки, с изключение на, в случай че те не са построени от общината. Такъв вид колички могат да имат самостоятелно зареждане с акумулатори, слънчева сила или газ, като ще би трябвало да показват документи за техническа редовност. 

Премахването на противозаконни преместваеми обекти и мобилни уреди ще се прави в скъсен период за сметка на притежателя. 

Облекчаваме редът за възобновяване на разрешителните на стопаните, които съблюдават разпоредбите. От тях няма да се изисква още веднъж показване на всички документи, а единствено декларация, че не са настъпили промени в събитията, акцентира Георгиев.

Районните администрации ще би трябвало да правят надзор върху всеки обект един път месечно.  

Санкцията за непозволено прилагане на мобилни уреди е от 500 до 2000 лева за физически лица и от 1000 до 5000 лева за компании. За преместваеми обекти сумите са от 2 до 5000 лв. за физически лица и от 10 до 50 000 за юридически. 

171 противозаконни павилиона към този момент са отстранени, а с тези, за които тече процедура, общият брой ще стане 320. Над 800 са незаконните рекламни детайли, които сме премахнали. Установихме и кражба на ток от билбордове, включени към уличното осветяване, описа арх. Здравков. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР