По-строги мерки за справяне с пожарите бяха обсъдени на заседание

...
По-строги мерки за справяне с пожарите бяха обсъдени на заседание
Коментари Харесай

308 пожара са ликвидирани за 65 дни в Пазарджишко

По-строги ограничения за справяне с пожарите бяха разисквани на съвещание на Областния съвет за понижаване риска от бедствия.

В сбирката участваха представители на общини и общински препоръки, на държавни институции, имащи отношение към предварителната защита за понижаване на риска от пораждане на пожари.

За интервала от 01.06.2021 година до 05.08.2021 година, звената по Пожарна сигурност и отбрана популацията в област Пазарджик са записали 440 сигнала, което е с 38% повече за същия интервал на 2020 година Ликвидирани са общо 308 пожара .

В горския фонд от началото на годината досега са зародили 13 пожара. Унищожени са широколистни, иглолистни гори и лесонепригодни площи. 13 са и зародилите пожари по време на жътвената акция в област Пазарджик.

Създадена е нужната съгласуваност сред институциите за реализиране на надзор, обявяване и попречване възникването на пожари. Областният шеф поддържа непрекъсната връзка с шефовете на РДПБЗН-Пазарджик, ОДМВР- Пазарджик и РДГ Пазарджик.



На извършеното съвещание членовете на Областния съвет взеха следните решения:

1. До края на месец август да се провеждат взаимни патрули сред чиновници на ОД Министерство на вътрешните работи Пазарджик, РДГ Пазарджик, ДГС и ДЛС по инспекция на пребиваващите в горски и полски територии жители – причина за пребиваването, снемане на идентичност, предизвестия за възбрана за палене на огньове и всевъзможни действия, които могат да провокират пожар.

2. Извършване на инспекции и предизвестия от страна на ОД Министерство на вътрешните работи и представителите на съответната община по отношение на къмпингуващи жители към язовири или други водни обекти, берачи на гъби и билки, пастири и други лица, пребиваващи или извършващи действия в горски територии.

3. Осъществяване на надзор върху държанието на ловните дружинки при откриването на ловния сезон.

4. ОД Земеделие Пазарджик възнамерява свои мероприятия по осъществяване заповедта на министъра на МЗХГ от 5 август, с която се не разрешава поддържането на непрекъснато затревените площи и обработваемите земи в страната. Ще бъде предоставена информация за санкционирате лица, нарушили тази заповед.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР