По стара традиция виновниците си прехвърлят топката, а най-потърпевш е

...
По стара традиция виновниците си прехвърлят топката, а най-потърпевш е
Коментари Харесай

Пробутват ни мухлясал суджук и луканка

По остаряла традиция виновниците си трансферират топката, а най-потърпевш е клиентът

В последната седмица купувачите са гневни от некачествените деликатеси в комерсиалната мрежа. Неправителствените потребителски организации са залети с цялостен куп сигнали, че в магазините поголовно се продават мухлясали суджуци, посивели филета, макар, че съгласно етикета, са в период на валидност. Само за последните съвсем 2 месеца, сигналите са над 20, освен това от разнообразни краища на страната – София, Варна, Бургас, Благоевград…

 

Практиката с пробутването на престоели нетрайни салами по витрините не е от през днешния ден. Често пъти нарязаните меса по огромните хранителни вериги имат неприятен тип – посивели и с коричка от горната страна, което отблъсква купувача.

 

Асоциацията на месопреработвателите в България е безапелационна, че виновността за развалените артикули е на комерсиалните вериги, защото не ги съхраняват вярно. Към това би трябвало да се добави и неналичието на прецизен надзор освен от страна на страната, а и от личния състав на комерсиалните обекти.

 

Експертите показват, че честа причина за развалените салами е разваленият вакуум на опаковката или неприятно температурно предпазване. Наблюдателни купувачи показват, че в доста от огромните търговски вериги хладилниците не работят на задоволително ниски градуси, с цел да охлаждат и съхраняват вярно продуктите. Целта е несъмнено търговецът да спести от електрическа енергия.

 

Месопреработвателите изясняват, че от предприятието даден артикул отива с един етикет, период и партиден номер, а в магазините се прибавят други. Затова потребителите би трябвало да обръщат съществено внимание на точния период на валидност, посочен върху етикета. При този вид след оказания период продуктът не може да се продава нито от предприятието, нито от магазина, а би трябвало да отиде като непряк скотски артикул.

 

Когато истинската опаковка бъде отворена и търговецът нареже продуктът, срокът на валидност понижава и тогава той би трябвало да бъде избран от комерсиалния обект. Това е правило-закон в търговията, което обаче не се съблюдава, регистрират специалистите.

 

Разбира се по остарял бит в комерсиалната верига не одобряват обвиняванията, че е тяхна виновността за развалените артикули и твърдят, че прецизно съблюдават разпоредбите и реализират всекидневен надзор. Според разпоредбите в самите търговски обекти би трябвало да има по-сериозен самоконтрол.

Продуктите с нарушена опаковка, би трябвало незабавно да бъдат отстранени от витрината. За страдание обаче това не се случва.

Инфо: Уикенд

 

Тагове: потребители суджук луканка мухлясала стока развалена стока търговци месопреработватели
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР