По стара традиция в първия ден на месец март се

...
По стара традиция в първия ден на месец март се
Коментари Харесай

Честита Баба Марта!

По остаряла традиция в първия ден на месец март се поздравяваме с "Честита Баба Марта! " и си подаряваме мартеници. Приема се, че се носят за здраве и благоденствие. Според етнографи в обредната си същина алено - белите конци са амулети против зли сили.

„ Според обичайното национално мислене, дружно с положителните сили напролет се разсънват и някои демонични сили. И, с цел да бъде защитен индивидът от зловредни въздействия, народът ни си е измислил едно отгонително средство. Заедно с това с нея се пожелава и дългоденствие - признакът на белия цвят, аленият цвят е едно обредно универсалие, което откогато свят светува по българските земи мартеницата е гонела беди, заболявания, несгоди, пазела е от уроки “, сподели етнографът доцент Йорданка Манкова.

Някога във Врачанско оплитали мартениците към чесън, тъй като считали, че по този начин ще спрат караконджовците.

„ Болестите са причинявани най-много от демонични сили, сред които и караконджовците и е напълно естествено и чесновата скилидка да бъде прибавена “.

Обичаят е публикуван освен в България, само че също и в други балкански страни.

През 2017 година е вписан е в листата на ЮНЕСКО за нематериално културно завещание на човечеството като обща номинация от България, Румъния, Молдова и Северна Македония.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР