По случай Световния ден за борба със СПИН поглед назад

...
По случай Световния ден за борба със СПИН поглед назад
Коментари Харесай

Десет ключови дати в епидемията от СПИН

По случай Световния ден за битка със СПИН взор обратно към главните стадии на епидемията, наричана чумата на XX век - от появяването ѝ преди 40 години до вярата за ликвидирането ѝ предлага Франс прес.

Тази година денят и обвързваните с него събития минават под оповестеното от Обединената стратегия на Организация на обединените нации за СПИН (UNAIDS) мото "Да премахнем неравенствата. Да спрем СПИН. Да победим пандемиите ".
1981 година - Първа паника
На 5 юни 1981 година американските Центрове за надзор и профилактика на болесттите (CDC) оповестяват за рядка форма на пневмония при млади калифорнийски хомосексуалисти. Това е първият сигнал за СПИН.

За болестта, което към момента няма име, не се знае нищо. Здравните управляващи оповестяват за същите "опортюнистични инфекции " при инжекционно употребяващи опиати (края на 1981 г.), хемофилици, подложени на кръвопреливане (средата на 1982 г.), и хаитяни, пребиваващи в Съединени американски щати (средата на 1982 г.). Тогава се приказва за заболяването "4Х " (4H) - хомосексуалисти, хероиномани, хемофилици и хаитяни.

Терминът СПИН (Синдром на добитата имунна недостатъчност) се появява през 1982 година
1983 година - Откриването на вируса
През януари 1983 година в института "Пастьор " в Париж, откривателите Франсоаз Баре-Синуси и Жан-Клод Шерман, под управлението на Люк Монтание, изолират нов вирус, наименуван LAV (лимфаденопатия-свързан вирус), който може да е "замесен " в СПИН.

На 23 април 1984 година Съединени американски щати афишират, че американският експерт по ретровируси Робърт Гало е разкрил "вероятната " причина за СПИН - ретровирус, наименуван HTLV-III. LAV и HTLV-III се оказват един и същи вирус, кръстен през 1986 година ХИВ (Човешки имунодефицитен вирус).
1987 година - Първа терапия
На 20 март 1987 година първото антиретровирусно лекуване AZT е позволено в Съединени американски щати. Терапията е скъпа и има съществени странични резултати.

На 31 март е подписано съглашение сред Франция и Съединени американски щати за преустановяване на разногласието за авторството на откриването на ХИВ. Години по-късно - през 2008 година, откритието ще донесе Нобелова премия за медицина на Франсоаз Баре-Синуси и Люк Монтание.
Началото на 90-те - Падането на звездите
След първата известна жертва на СПИН - американският артист Рок Хъдсън, умрял през октомври 1985 година, при започване на 90-те години заболяването лишава живота на звезди от ранга на Фреди Меркюри (ноември 1991) и Рудолф Нуреев (януари 1993).

През 1994 година СПИН става основната причина за смъртност измежду американците на възраст сред 25 и 44 години.
1995-96 - Началото на тритерапията
През 1995-96 година повратна точка бележи появяването на два нови класа медикаменти - протеазни инхибитори и ненуклеозидни инхибитори на противоположната транскриптаза. Това е началото на комбинации от разнообразни антиретровирусни средства: тритерапии, които са потвърдено доста ефикасни против вируса.

През 1996 година в Съединени американски щати за първи път броят на жертвите понижава.
1999 година - 50 милиона инфектирани с ХИВ
Доклад на Световната здравна организация (СЗО) и Обединената стратегия на Организация на обединените нации за СПИН (UNAIDS) от ноември 1999 година регистрира, че от началото на епидемията с ХИВ са се заразили 50 милиона души, 16 милиона от които са умряли. Африка е първият обиден континент с 12,2 милиона души, живеещи с ХИВ.
2001 година - Генерични медикаменти
След съглашение, подписано през 2000 година от UNAIDS и пет огромни лаборатории за разпространяване на налични лечения в бедните страни, на 13 ноември 2001 година в Световната комерсиална организация (СТО) e подписан компромис, който разрешава на разрастващите се страни да създават генерични медикаменти.
2012 година - Превантивна терапия
На 16 юли 2012 година първото превантивно лекуване, наречено PrEP ( "предекспозиционна профилактика ") - антиретровирусният коктейл Трувада (Truvada), е позволен в Съединени американски щати. От тогава до в този момент този тип лекуване е потвърдил своята успеваемост и разрешава на хората в риск да се предпазят, като превантивно одобряват хапчета.
2017 година - 50 % пациенти на терапия
През 2017 година за първи път над половината от носителите на ХИВ в света са на антиретровирусна терапия. Днес този дял е близо три четвърти - на лекуване са 27,5 милиона от 37,7 милиона инфектирани, съгласно данни на UNAIDS.
2020-21 - Въздействието на COVID-19
Пандемията от COVID-19 заплашва задачата на UNAIDS до 2030 година СПИН да престане да е опасност за публичното здраве.

Новото заболяване съществено нарушава достъпа до здравнеопазване, тестване и лекуване, забавяйки напредъка в битката против СПИН, който за 40 години е лишил живота на 36,3 милиона души.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР