По случай празника на с. Долни Раковец на 2 септември,

...
По случай празника на с. Долни Раковец на 2 септември,
Коментари Харесай

Старинният храм в с. Долни Раковец сбъдва желания, дарители го реставрират

По случай празника на с. Долни Раковец на 2 септември, поданици и посетители на селото посетиха старинния храм " Свети Николай ", в който беше изложена имитация на чудотворната икона на Пресвета Богородица с Младенеца. Посетителите можеха да видят и новата реституция извън на конхата.

" Всяка година, откогато се помня, празниците в селото минават с огромно присъединяване, защото тук са непокътнати доста от родовите обичаи за събиране на празниците. В предходни години е имало празници, чисто административни и на други дни, само че в този момент е доста значим ден, обвързван със Съединението на България, постоянно се прави в събота или неделя преди Съединението на България. И другото, което е обвързвано с черквата, тук доста мощно, най-малко в нашето семейство и във всички се уважава Света Богородица като покровител на фамилията. Бих споделил, че хората тук са обединени от трите съществени стълба в своя живот, това е любовта към Отечеството, към България, другото е фамилията и третото е спазването на традициите, свързани както християнски, по този начин и различен тип празници, които се предават от потомство на потомство ". Това сподели за " Фокус " основателят на реставрацията на храма и локален гражданин проф. Симеон Ананиев .

По думите му тази икона е още от XVI или XVII век и се пази в Историческия музей в Перник, а оригиналът се взима единствено на избраната дата и преданието още от неговите прадеди е, че в случай че имаш потребност от помощ за фамилията, за деца, за здраве, би трябвало да се помолиш.

" Не, несъмнено, да се молиш да ти даде доста пари. Постепенно хората са почнали да оставят писмени бележки, които се внасят вътре в олтара, има каменен олтар-молитвеник, който е пренесен от едно остаряло оброчище. Не е ясно, може би от най-ранна християнска възраст, откривателите могат да кажат. Но там престояват 1 година. Има един неповторим случай, който знам сигурно, за човек, който не можеше да има деца, само че след молитвата, и с инвитро, и с доста бягане по лечебни заведения, към този момент има дете. Затова хората се молят - за здраве, за фамилно благополучие, за деца, за изобилие също, защото тук земята е плодородна. Това са главните неща и хиляди са посетителите ", сподели още той.

Проф. Ананиев уточни, че идната година би трябвало да се направи реституция и от дясната страна на черквата. " Всичко е замазано, стенописите са неповторими.  Част от тях са правени от най-хубавите самоковски възрожденски майстори. Има комбиниране, както на християнски, по този начин и на не напълно канонични цветове и рисунки ", добави той. 

" Остава единствено южната част и стените да се довършат. Последно беше възобновен над вратата входът, преди този момент беше лявата част, преди този момент бяха царските двери с иконите. Това става последователно, най-важното е, че всичко това става с дарения и с готовност на локалните хора, без да се обявява кой, какъв брой и какво е дал. Ние си го вършим сами и всеки по един или различен метод намира компании и способи. Наистина хората милеят за този монумент. Може би след реставрацията ще се кандидатства за монумент от национално значение ", заключи проф. Ананиев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР