По случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на

...
По случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на
Коментари Харесай

Община Мездра награди 120 изявени ученици, групи, състави и учители по случай 24 май /снимки/

По случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност - 24 май, Община Мездра награди с грамоти и финансови поощрения 107 възпитаници за реализирани триумфи през образователната 2021/2022 година на интернационално, национално и районно равнище в областите „ Наука и техника “, „ Изкуство и просвета “ и „ Спорт “. 38 от тях са от ОУ „ Христо Ботев “, 23-ма от СУ „ Св. Климент Охридски “ - Зверино, 18 от ОУ „ Св. св. Кирил и Методий “, 17 от СУ „ Иван Вазов “, 4-ма от Център за поддръжка за личностно развиване (ЦПЛР) и 2-ма от Сдружение „ Новото потомство на гениите “.
Групови награди за достижения през тази образователна година получиха Вокална група „ Детски свят “, мажоретният състав и детският футболен тим при ЦПЛР, Вокална група „ Wings” и Танцовите обединения „ Keep It Real” - 9-11 година, 12-15 година и 16-18 година от „ Новото потомство на гениите “ и Детски танцов състав „ Мездренче “ при НЧ „ Просвета 1925 “.
Във връзка с тяхното пенсиониране специфични плакети за повсеместен принос в образованието бяха връчени на петима дългогодишни учители: Виолета Найденова (СУ „ Иван Вазов “), Аделина Фикова и Таня Любенова (ОУ „ Св. св. Кирил и Методий “), Вилма Христова (ОУ „ Христо Ботев “) и Румяна Шопска (СУ „ Св. Климент Охридски “ - Зверино).
„ Днес всички ние би трябвало да бъдем горди, сподели в приветствието си кметът на Мездра Иван Аспарухов. Защото 24 май е празник на Слънцето. Неслучайно прабългарите са издигнали Слънцето в фетиш - тъй като то дава светлина. Ние би трябвало да бъдем горди с този празник, тъй като е единствен и неповторим в целия свят - празник на буквите, празник на писмеността. Ние имаме тази привилегия и би трябвало да се гордеем с това.
Един античен историк е споделил: „ Българите са нация, която може да има всичко, което пожелае. Но не с меч, не с кръв и огън, а с просвещение и религия! “ Ако не сме го постигнали в предишното, мощно се надявам, че ще го реализираме в бъдещето.
Нека да поздравим тези прелестни деца, които са плод на напъните на толкоз доста хора - на родители, на учители. Бъдете живи и здрави, скъпи деца, уважавайте този празник! Да благодарим на вашите учители, както ние сме признателни на нашите учители. Защото на следващия ден вие ще станете преподаватели. И запомнете: постоянно би трябвало да бъдем признателни на светите братя Кирил и Методий и на техните знайни и незнайни възпитаници, които са популяризирали тези кодове, тези йероглифи по целия свят. За да може през днешния ден повече от 300 млн. хора на планетата да пишат на кирилица и буквите на Св. Климент Охридски да са за тях прозорец към света! “
Празнична стратегия във връзка 24 май изнесоха ученици на Детските градини „ Детелина “, „ Мир “, „ Роза “ и „ Слънчице “ - гр. Мездра и на ДГ „ Звездичка “ - с. Зверино.
Ученици от V „ б” клас в ОУ „ Христо Ботев “ - Мездра проведоха благотворителен базар в поддръжка на определена от тях идея. От продажбата на направените от децата сувенири бяха събрани повече от 500 лева, които ще бъдат дарени за лекуването на 8-годишната Сияна Маньовска.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР