По случай 24 май – Деня на славянската писменост и

...
По случай 24 май – Деня на славянската писменост и
Коментари Харесай

Йотова обикаля Чехия, Словакия и Сърбия по случай 24 май

По случай 24 май – Деня на славянската книжовност и българската култура и просвета, вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде на посещаване в Чехия, Словакия и Сърбия.
По време на срещите ще бъдат разисквани святото дело на славянските първоучители и техните възпитаници, които слагат началото на обединена Европа, както и ролята на средновековна България за развиването на европейската цивилизация, книжовност и просвета.
На 18 май, петък, в чешката столица Прага Йотова ще организира срещи с управленията на Сената на Република Чехия и на Камарата на депутатите. Акцент в диалозите ще бъдат резултатите от срещата на върха Европейски Съюз - Западни Балкани.
На 19 май, събота Йотова ще открие обичайното публично честване на празника на Св. св. Кирил и Методий в Микулчице, на което ще участват публични лица от Република България и Чешката република. В празника ще се включат българи от разнообразни елементи на Централна Европа. Вицепрезидентът ще организира диалози с представители на локалната власт на Микулчице и Велехрад.
Пътуването по стъпките на Светите братя ще продължи с визити в словашките градове Девин и Нитра, където Илияна Йотова ще се срещне с представители на локалната и духовната власт. Планирани са диалози на вицепрезидента с българската общественост в Словашката република.
В неделя, 20 май, от Нитра Илияна Йотова ще отпътува за сръбската столица Белград. Там ще посети парка „ Калемегдан “, където са били посрещнати учениците на Кирил и Методий.
Във водената от Илияна Йотова делегация ще бъде и доцент доктор Ана Кочева от Института за български език към Българската академия на науките, собщиха от прессекретариата на президента. Доц. Кочева е член на Съвета за работа с българите в чужбина към вицепрезидента.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР