По-скоро ще се върви към намаляване на правомощията на главния

...
По-скоро ще се върви към намаляване на правомощията на главния
Коментари Харесай

ДБ дадоха заден за пълното премахване на фигурата на главния прокурор

По-скоро ще се върви към понижаване на пълномощията на основния прокурор посредством готвените промени в Конституцията , а не толкоз към унищожаване на самата фигура на обвинител номер едно. Това разяснява в коридорите на Народното събрание съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов.

" Факт е, че премахването на фигурата на основния прокурор като такава напълно влиза в напрежение с конституционно решение от 2003 година и някои постановки в него, което също предстои на пояснение и така нататък От тази позиция това, за което приказваме, е обезсилване на тази фигура, т.е. унищожаване на обвързваните с нея властови принадлежности, не толкоз нейното унищожаване като такава. Макар че, да, в някакъв съвършен свят премахването на фигурата би бил вероятен политически компромис ", сподели Иванов.

Припомняме, че преди седмица след среща сред новия правосъден министър Атанас Славов и Делян Пеевски в стаята на Движение за права и свободи в Народното събрание, Пеевски съобщи, че по-скоро Движение за права и свободи ще склони на предлагането на " Демократична България " фигурата на основния прокурор да отпадне изобщо като такава при готвените конституционни промени.
 Атанас Славов убеди Движение за права и свободи да се махне фигурата основен прокурор
Атанас Славов убеди Движение за права и свободи да се махне фигурата основен прокурор

Трябва да има механизъм, който да е самостоятелен от краткотрайни болшинства във Висш съдебен съвет

" Аз не споделям, че това е наложително най-хубавото решение за прокуратурата. Винаги съм казвал, че известна изясненост кой управлява тази организация би трябвало да съществува при ясна отговорност. Но при сегашната политическа обстановка най-лесното за реализиране единодушие е просто повече да няма такава фигура, с цел да не се чуди някой от играчите дали има късмет да дефинира в по-голяма степен от останалите кой ще е идващия основен прокурор ", добави водачът на " градската десница ".

ПП/ДБ щели да водят диалози за конституционни промени и с другите партии отвън Движение за права и свободи, само че по кое време и по какъв начин остава неразбираемо, като Иванов даде обещание да осведоми медиите за процеса.

" Нашият план (за промени в Конституцията) ще го видите сега, в който приключим консултациите с всички политически сили, тъй като задачата ни не е просто да сложим нещо на масата, а да изградим единодушие. Това, че доста политически обединения започнаха да настояват, че те са разкрили тематиката за правосъдната промяна, го схващам с изключение на с усмивка, се веселя, че те внезапно откриха тази тематика. "
 Партиите се събират да бистрят ще отстранен ли фигурата на основния прокурор
Партиите се събират да бистрят ще отстранен ли фигурата на основния прокурор

Да му се лимитират пълномощията, или да се отстрани изцяло
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР