По-скоро не се разбрахме с тези, които правят проекта на

...
По-скоро не се разбрахме с тези, които правят проекта на
Коментари Харесай

Цветан Симеонов: Дефицит от почти 7% ще попречи на България основно за влизане в еврозоната

По-скоро не се разбрахме с тези, които вършат плана на държавен бюджет, тъй като май единствени ние, обществените сътрудници, останахме недоволни - синдикатите от едно, работодателите от друго. Всички останали явно са удовлетворени, тъй като не чуваме гласове от страна на консуматорите на бюджета - т.е. институциите, които чакат финансиране от този бюджет - по този начин в студиото на " Още от деня " ръководителят на УС на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов разяснява резултата от днешната среща сред обществените сътрудници.

Една единствена причина може да има за това и тя е, че всички техни претенции безапелационно са били вписани в бюджета, без значение от поисканите от тях числа. Затова отчитаме недостиг от съвсем 7%. Този недостиг ще попречи на България за доста неща, само че главно за влизането в еврозоната, означи той.

По думите му има компликации и недостатъци и в бюджета за НЗОК, и в този на Национален осигурителен институт.

Важно е изготвящите бюджета да решат на кое да дадат приоритет - дали на привличането на вложения, дали на харченето на пари, дали и на кого би трябвало да се има вяра, акцентира ръководителят на БТПП.

Преразпределителната част надвишава допустимото като стопански индикатор. Освен това с подобен недостиг не можем да влезем в еврозоната. Това не е за подценяване, тъй като влизането ни там ще обезпечи по-добри условия за бизнеса, доверието на вложителите пораства бързо и благотворният резултат ще е върху цялата страна. Той е безапелационен, че заплати би трябвало да се покачват там, където има реализирани цели.

По отношение на пенсиите Симеонов призна, че по време на прехода са позволени много огромни диспропорции, при които хора с доста дълъг стаж, само че с ниски заплати, получават извънредно ниски пенсии:

" Затова, в случай че се намерят средства, без това да е първи приоритет, БТПП в никакъв случай не е била срещу това за възрастните хора да се обезпечи почтено битие. "

Цветан Симеонов се спря и на диалозите сред двете политически обединения ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, свързани с бюджета:

" В интервала преди изборите имахме опцията - нашата покана беше призната... И двете политически обединения дадоха обещание и виждам, че не се отмятат от обещанията да не пипат налозите, бюджетът да е с най-много 3% недостиг, с цел да може България да върви напред. "

Целия диалог вижте във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР