По-скъп ток ще ползват домакинствата по време на пиковите часове,

...
По-скъп ток ще ползват домакинствата по време на пиковите часове,
Коментари Харесай

Токът за бита по-скъп в пиковите часове

По-скъп ток ще употребяват семействата по време на пиковите часове, когато потреблението на електрическа енергия е най-голямо. Най-често това е вечерно време откакто хората се приберат по домовете си и пуснат климатици, готварски печки и тв приемници. Това плануват промени в Закона за енергетиката, които са пуснати за публично разискване.

Промените ще доведат до либерализация на пазара на ток за бита. Това ще стане на два стадия. Още от края на 2023 година ще има цялостна либерализация на пазара на едро на електрическа сила, само че наред с това битовите консуматори ще останат на контролиран пазар до 2026 година, планува законопроектът.

Това значи, че ЕРП-та ще купуват електрическа енергия на пазарни цени, само че ще би трябвало да я продават на семействата по закрепените цени, избрани от КЕВР. 

Според специалисти това ще докара до напън за повдигане на контролираните цени на тока за семействата. ЕРП-та ще купуват тока на пазарни цени по дълготрайни контракти, като 60% от тока за бита би трябвало да бъде сила от нискоемисионни източници - вятърна, слънчева, геотермална, водноелектрическа или нуклеарна сила. А хората ще може да заплащат повече, в случай че желаят да употребяват зелена сила.

Цената, на която ЕРП-та могат да купят ток на свободния пазар, е по-висока от цената за бита. За разликата в цените ЕРП-та или ще получават обезщетения, или КЕВР ще увеличи цената на тока за бита, или ЕРП-та ще отчетат загуби. В резултат от януари 2024 година може да чакаме по-висока цена на тока за бита.

Още от края на годината се приключва ролята на публичния снабдител на НЕК и се отстраняват квотите на производители за контролирания пазар. А цялостната либерализация на пазара на ток за бита ще стане от края на 2025 година Хората ще могат да подписват контракти с динамична цена на тока, която ще се дефинира от ежедневните съмнения на пазара. Или контракти с закрепена цена, която обаче ще бъде по-висока, когато има най-голямо ползване.

За енергийно небогати ще се считат семействата, които откакто платят сметките си за ток и парно или купят дърва за отопление, остават с приходи под линията на беднотия, гласят промени в Закона за енергетиката, които са пуснати за публично разискване. За тази година линията на беднотия е 504 лева, а за идната ще стане 526 лева Само енергийно бедните ще получават помощи, с цел да могат да платят сметките си за ток.

Необходимите разноски на семейството за сила ще бъдат определяни на база типово ползване съгласно енергийните характерности на жилището. Тоест съгласно размера на жилището и съществени характерности, като дали е апартамент или къща, дали има изолираност и какъв е видът на строителството, ще би трябвало да бъде избрана нужната сила за отопление, изстудяване, осветяване и работа на домакинските уреди. Подробностите за установяване на енергийната беднотия ще бъдат написани в разпоредба.

За да бъде несъмнено дали едно домакинство е енергийно оскъдно, ще бъдат употребявани данните в Национална агенция за приходите за получаваните приходи. Затова в Национална агенция за приходите към този момент събират данни и за необлагаемите приходи, като да вземем за пример от лихва на земеделска земя.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР