По решение на областния управител от утре в София-област влизат

...
По решение на областния управител от утре в София-област влизат
Коментари Харесай

Затягат мерките в София-област срещу COVID-19. В София засега няма да затварят учебни заведения

По решение на регионалния шеф от на следващия ден в София-област влизат в действие по-строги ограниченията против COVID-19, в това число и въвеждане на ротационен принцип за периодично повтаряне на присъствено и отдалечено образование в учебните заведения на територията на цялата област за интервала 12-24 октомври. В София-град обаче няма да се затварят учебни заведения, реши Софийският оперативан щаб след съвещание през днешния ден.

Мерките, които влизат в действие от на следващия ден за София-област са:

- Спира се провеждането на всички всеобщи мероприятия, като музикални и други фестивали, събори, фолклорни начинания и други събития с всеобщ темперамент.

- Пеустановяват се всеобщи спортни събития на закрито, а надпреварите навън ще се организират без аудитория като се изключи включените в годишния държавен състезателен календар.

- Посещенията на кина, театри и други театрални прояви на закрито се позволява при потребление на не повече от 30 % от потенциала на пространствата, заемане единствено на седящи места през едно, съблюдаване на физическа отдалеченост от най- малко 1,5 м. сред посетителите и носене на защитни маски за лице.

- Спират се проведените групови визити на музеи и галерии. Всички физически и юридически лица, които са притежатели или ръководят търговски и административни обекти, които дават услуги на жителите, основават организация за надзор на броя на клиентите в съответния обект, като не позволяват повече от 1 човек на 8 кв. м.

- На всички пазари, борси, базари и изложби би трябвало да бъде основана организация за еднопосочно придвижване, обезпечаване на надзор на влизащите лица и допускане на не повече от 1 човек на 8 кв. м. и обезпечаване на отдалеченост от минимум 1,5 м. сред посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.

- Забраняват се присъствените групови занятия в езикови центрове, просветителни центрове и други обучителни центрове, танцови, музикални и други школи.

- Преустановяват се визитите в детски центрове, клубове и други, предоставящи проведени групови услуги за деца. Събирания от частен темперамент (сватби, кръщенета, погребения и други) се организират в наличие на най-много 15 индивида.

За учениците от Софийска област се вкарва ротационен принцип на образование по следния график:

- От 12.10.2021 година до 17.10.2021 година, класовете 1, 2, 3, 4, 7, 8 и 12 клас ще учат присъствено, а 5, 6, 9, 10 и 11 клас минават на отдалечено онлайн образование.

- От 18.10.2021 година до 24.10.2021 година, класовете 1, 2, 3, 4, 5, 7 и 10 клас ще учат присъствено, а 6, 8, 9, 11 и 12 клас минават на отдалечено онлайн образование.

Детските градини и ясли остават отворени при строго съблюдаване на противоепидемични ограничения.

Площадки за игра и паркове също остават отворени при специфичен режим на посещаване с условия за съблюдаване на отдалеченост и отбягване на скупчване на хора;

Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания с проведен превоз от Софийска област.

Спират се и свижданията в лечебните заведения, както и в профилираните заведения за деца и възрастни.

Решението за София

 

Детските градини и учебните заведения в София няма да бъдат затваряни - такова предложение ще изпрати Софийския действен щаб до министъра на опазването на здравето и Областния щаб, които имат пълномощия да вкарват ограничения на територията на общината, стана ясно на днешното съвещание на Общинския действен щаб по отношение на противоепидемичната конюнктура, който бе призован от кмета на София Йорданка Фандъкова. 

Общо 232 са карантинираните паралелки в столичните учебни заведения, което е под 4% от всички учебни паралелки в София. В детските градини процентът е малко над 1 с 23 групи под карантина. Данните разрешават да продължи досегашната организация на работа – с карантиниране при позитивни случаи или въвеждане на ротационен режим на работа на обособени учебни заведения, при постигане на избраните условия, оповестяват още от Столична община. 

Оттам обаче обръщат и внимание за " извънредно тревожната информацията за закъсняване на заплащането на лекари и личен състав от covid отделенията с повече от 2 месеца. " Столична община ще изпрати сигнал до Националната здравно-осигурителна каса за предприемане на незабавни ограничения за погашение на възнагражденията на медицинския личен състав. Очаквано напрежението измежду лекарите е доста огромно и то на фона на увеличаващия се брой хоспитализации. Към 10 октомври в столичните лечебни заведения се лекуват 1229 пациенти с COVID-19, от които 214 са на интензивно лекуване. 

София продължава да е преди всичко по имунизирани жители, само че настоящите данни демонстрират, че броят на искащите да се имунизират понижава сензитивно. 

И още, Софийския действен щаб реши да се усилят екипите за надзор на противоепидемичните ограничения в градския превоз и комерсиалните обекти. Към екипите на Общинска полиция, Столичен инспекторат и Столична дирекция на вътрешните работи се включват 3 екипа от дирекция „ Аварийна помощ и предварителна защита “ на Столична община. По данни на проверяващите екипи за последната седмица са осъществени 560 инспекции в градския превоз и 428 на търговски обекти и хранителни вериги. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР