По разследването за финансирането на строежа на магистрала Хемус ще

...
По разследването за финансирането на строежа на магистрала Хемус ще
Коментари Харесай

Демерджиев: По разследването за Хемус ще има развитие

По следствието за финансирането на градежа на автомагистрала " Хемус " ще има развиване. Това съобщи пред БНР вътрешният министър Иван Демерджиев. Той не посочи какво тъкмо има поради, само че съобщи, че полицията работи дружно с Национална агенция за приходите.

Много по-мащабно е

" Уверявам ви, че много сила ще се влее по тази тематика и ще има развиване ", съобщи той.

Към момента е обществено известно, че по проблема " Хемус " има две следствия. Едното е за пране на пари и по него обвинен е футболният арбитър Борислав Колев. И съгласно определение на съда на висши държавни длъжности. Обвиняеми обаче няма.

Другото следствие се намира в националната следствена работа. Досега не е съобщавано по него някой да е привличан към отговорност. Бившият вътрешен министър Бойко Рашков нееднократно е намеквал, че обвинявания може да се.

Отделно от това Министерство на вътрешните работи изнесе данни, че с и пари са превеждани в чужбина.

Според Демерджиев целият случай към " Хемус " е доста по-мащабен от формираните към този момент следствия.

" Като не ги търси прокуратурата - би трябвало да ги търси полицията, а не ги е потърсила задоволително интензивно. От встъпването ми в служба ревизирах по какво се работи, извикал съм работещите по случая служби, дадох инструкции по какво не е работено задоволително ", съобщи той.

Прокуратурата стартира следствието за пране на пари с голямо отвращение. Казусът даже докара до сериозен конфликт с Министерство на вътрешните работи. Прокурорите се оплакаха, че шефът на ГДБОП Калин Стоянов е опитал да им окаже напън, настоявайки Колев да бъде пуснат от ареста в подмяна на показанията му. Срещу полицейския шеф даже бе формирано дело за закононарушение против правораздаването.

Няма да се прегръщаме с прокуратурата, само че...

Демерджиев, който от четвъртък е в спор с предшественика си Рашков, показва за следващ път, че ще има и малко по-различно отношение към прокуратурата. Неговата теза е, че Министерство на вътрешните работи не трябва да влиза във война с държавното обвиняване, тъй като работи доста добре с обвинителите по места. Рашков бе много по-остър в оценките си за прокуратурата.

" Ако желаеме резултати, би трябвало да се работи добре с прокуратурата, където тя е склонна, подготвена да извършва функционалността си. Това не значи, че ние ще се прегърнем с прокуратурата и ще си затворим очите, където има безучастие и каузи на трупчета, в противен случай ", сподели Демерджиев.

По думите при установено закъснение на някое дело, информация ще бъде давана на правосъдния министър Крум Зарков. Той би могъл да търси дисциплинарна отговорност посредством Висшия правосъден съвет. Демерджиев добави, че прокуратурата и ръководителят ѝ Иван Гешев не трябвало да се слагат под общ знаменател.

Не съм за ГЕРБ, само че не бих арестувал Борисов по този начин

Демерджиев разяснява още, че бил изумен от изявленията на Рашков., че се поддава на напън и го подлага на критика, че прави нестимулирани смени в Министерство на вътрешните работи. През последните няколко дни с постовете си се разделиха шефовете в националната и в граничната полиция. Рашков попита още и дали позицията на Министерство на вътрешните работи продължава да е " Мутри вън " или към този момент е " Мутри вътре " и дали се връщат корупционните практики от времето на ГЕРБ.

" Аз съм последният човек, който може да бъде обвинен в работа с ГЕРБ ", съобщи Демерджиев.

В същото време той още веднъж съобщи, че не би арестувал водача на партията Бойко Борисов по метода, по който това е направено по времето на Рашков. Задържането бе оповестено за нелегално от съда.

" Не бих направил арест, в случай че не съм уверен, че са налице всички предпоставки за това и нямам постоянни, съществени и солидни доказателства. Целта на един арест не може да бъде самоцел, а да бъде първа стъпка към едно съществено следствие, което да докара до изправяне на този човек пред съда и до наказване. Когато един арест се случи по метода, по който протече този арест, резултатът е тъкмо противоположен. Няма никакъв смисъл да трансформираме хора, които би трябвало да бъдат деликатно разследвани, в жертва ", съобщи Демерджиев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР