По разпореждане на Софийска градска прокуратура (СГП) е започнала проверка

...
По разпореждане на Софийска градска прокуратура (СГП) е започнала проверка
Коментари Харесай

Прокуратура проверява смъртта на 15-годишната Даная Кулева в Пирогов

По предписание на Софийска градска прокуратура (СГП) е почнала инспекция по случая със гибелта на 15-годишната Даная Кулева в болница " Пирогов " , заяви пресцентърът на държавното обвиняване.

Новината идва дни, откакто завърши втората инспекция на от Изпълнителна организация " Медицински контрол ". При първата не бяха открити нарушавания, които да са довели до гибелта на момичето, както твърди майката. Втората откри единствено, че не са били спазени написаните правила в Наредбата за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули.

Целта на инспекцията е да се откри дали има задоволително данни за това дали гибелта на умрялото дете е породена заради неведение или немарливо осъществяване на правно регламентирана активност, представляваща източник на нараснала заплаха, се споделя в известието на прокуратурата. В хода на инспекцията ще бъдат тествани всички условия по случая.

Даная Кулева страда от вторична имунна тромбоцитопения. Заради това кръвта ѝ се съсирва по-бавно, а всевъзможни пострадвания могат да бъдат рискови. В края на април предходната година тя удря главата си. В резултат получава мощно главоболие и е прегледана в „ Пирогов “. Според резултата от рентгена няма нищо притеснително.

На 5 май Даная още веднъж е в болничното заведение. Тогава рентгенът демонстрира съществуване на хематом. Според лекаря болничният престой на Даная ще сред 2 и 3 дни. Майката Ани Стоянова споделя, че същия ден е изпратена в болница „ Царица Йоанна “-ИСУЛ при лекуващата лекарка на Даная – доктор Денка Стоянова , с цел да вземе два флакона от кръвоспиращото лекарство NovoSeven .

Вечерта положението на Даная се утежнява. Майка ѝ стартира да търси лекари през обществените мрежи. По нейни думи, поради празничните дни в този интервал в " Пирогов " има единствено специализанти.

На 6 май Даная е преместена в реанимацията на болничното заведение и е оперирана, само че не оцелява.

След случая, добил социална известност като случая " Даная ", инспекция на в регистъра на Българския лекарски съюз (БЛС) демонстрира, че лекарят, който преглежда Даная при първото посещаване в " Пирогов ", няма компетентност. Този, който приема момичето в детското поделение по неврохирургия на 5 май, както и лекарката, която е прегледала Даная по време на престоя ѝ в отделението, също са без компетентност.

През септември 2023 година по случая стартира инспекция на " Медицински контрол ". По думите на Стоянова в отчета написа, че болничното заведение е предоставила нужните експерти, а майката е неглижирала главното заболяване на щерка си.

Пред проверяващите " Пирогов " твърди, че лекарството NovoSeven е било налично и е приложено на момичето незабавно. Справка, показана от болничното заведение, демонстрира, че към 5 май лекарството е било налично в болничната аптека.

Заради подозрения към осъществената инспекция, при започване на януари 2024 година министър Христо Хинков назначава втора инспекция на болничното заведение. В отворено писмо до премиера Николай Денков , Ани Стоянова изиска отстраняването на шефа на " Пирогов " доктор Валентин Димитров , до момента в който трае следствието.

В отговор Денков сподели, че това не е нужно поради изтичащия му мандат през април. На 22 януари от министерството на опазването на здравето анулираха оповестения конкурс за поста на Димитров. Отменени са всички други състезания за държавни лечебни заведения. В претекстовете не се приказва за " Пирогов ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР