По разпореждане на кмета на Община Девня Свилен Шитов днес

...
По разпореждане на кмета на Община Девня Свилен Шитов днес
Коментари Харесай

Свилен Шитов иска яснота за наднорменото съдържание на сулфати в река Девненска 


По предписание на кмета на Община Девня Свилен Шитов през днешния ден бяха адресирани още 7 въпроса до контролните органи, направили инспекция на „Девня цимент“. Целта е да се доизясни въпросът с наднорменото наличие на сулфати, които се заустват в река Девненска от площадката на завода.

Новите питания произтичат от наличието на писмото, с което от варненската екоинспекция дадоха отговор на първата серия въпроси на общинската администрация. От него и най-много от отчета от комплексната инспекция на „Девня цимент“ АД се подразбира, че операторът самичък си е поръчал хидрогеоложкото проучване на академик от Българска академия на науките, който е трябвало да обясни каква е повода за наднорменото наличие на сулфати.

От писмото-отговор на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна не излиза наяве дали контролните органи са създали химически разбор на водните проби от пункта преди площадката на завода и от потока преди изхода, с цел да се откри какъв тъкмо е типът на сулфатите от двете пробовземни точки.

Ето каква е новата порция въпроси на Община Девня до Регионалната ревизия по околната среда и водите – Варна и Басейнова дирекция „Черноморски район“:

1. Кой е поръчал хидрогеоложкото проучване на проф. доктор Алексей Бендерев от Българска академия на науките – „ Девня цимент “ АД или РИОСВ-Варна?

2. Каква е финансовата стойност на проучването и кой го е платил?

3. В случай че проучването е поръчано и/ или платено от „ Девня цимент “ АД, има ли институционален механизъм направените разбори и относимите към тях заключения да бъдат подложени на спомагателна инспекция, или се кредитират безусловно от държавните контролни органи?

4. Разполага ли РИОСВ-Варна с хидрогеоложкото проучване на проф. доктор Бендерев и в случай че да, бихте ли ни изпратили копия на всички материали?

5. Направили ли са държавните контролни органи лабораторен разбор на типовете сулфати от водните проби, взети от мониторинговия пункт преди площадката на завода и от потока дренажни води преди заустването им в река Девненска?

5.1. Ако отговорът е да – бихте ли ни изпратили копия на протоколите от направените разбори?
5.2. Ако отговорът е не – за какво?

6. В догадка, че сулфатите са с натурален генезис и не биха могли да влияят отрицателно на естествените съставни елементи, то за какво въобще се постанова актуализация на комплексното позволение на „ Девня цимент “ АД, по силата на която ще бъде повишена емисионната норма по този индикатор?

7. Изследвана ли е киселинността на потока дренажни води преди заустването им в р. Девненска, или по принцип твърдите, че дренажните води са с неутрално Ph?

Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР