По-рано този месец руският президент Владимир Путин обяви успешното изпитание

...
По-рано този месец руският президент Владимир Путин обяви успешното изпитание
Коментари Харесай

Според експерти, новата руска ядрена ракета „супер оръжие“ е прехвалена и безполезна

По-рано този месец съветският президент Владимир Путин разгласи сполучливото тестване на ново „ супер оръжие “, наречено ракета 9М730 „ Буревестник “. Tази нова ракета има хипотетично безграничен обхват с помощта на задвижващата си система с нуклеарен мотор. Въпреки,че това може да звучи впечатляващо, неруските военни специалисти са ненапълно недоумяващи, оповестява Business Insider.

Безполезно „ супер оръжие “?

На първо място, ракетата (наречена от НАТО „ Skyfall “), както показват специалистите, наподобява непотребна поради към този момент доста впечатляващия боеприпас на Русия от междуконтинентални балистични ракети (МБР) и други нуклеарни оръжия. Новото оръжие обаче наподобява е създадено като крилата ракета с извънредно огромен обхват (според съветски източници – сред 10 000 и 20 000 километра). Въпреки това обществено е оповестена малко друга техническа информация за оръжейната система.

Според предходни отчети за системата Русия е направила към 12 теста сред 2017 и 2019 година, само че всички те са били безрезултатни. Един от тестванията може би даже е довел до нуклеарен случай, при който са починали петима съветски инженери.

По време на обръщението си към Федералното заседание през март 2018 година Путин акцентира смисъла на постигането на стратегически баланс в света за десетилетия напред, което включва създаването на ракетите „ Буревестник “ и „ Сармат “.

Но, както към този момент споменахме, доста военни анализатори наподобява не са толкоз уверени във опциите на новото оръжие.

„ Тя не предлага никакви преимущества пред съществуващите стратегически системи, които Русия към този момент има, като МБР и балистични ракети, изстрелвани от подводници. Ако приемем, че работи както е оповестено, това е просто една ракета с доста огромен обхват. “

според специалистът по нуклеарни оръжия Павел Подвиг

Всъщност Съединени американски щати са опитали с сходна система в предишното, само че са се отказали от плана, защото той е бил механически, стратегически и екологичен призрачен сън, съгласно неназован специалист по надзор на въоръженията, оповестява Business Insider.

Експертите обаче показват, че разискването на тактическата полза на ракетата може да се окаже изцяло неправилно. Възможно е да става дума по-скоро за геополитическо въздействие и заплашване.

Русия твърди, че „ Буревестник “ е система с нуклеарен мотор, която може да лети безкрайно време и на безкрайно разстояние. Тя може да бъде изпратена към всяка цел с доста малко предупреждение. Твърди се, че „ Буревестник “ е пробивна крилата ракета с огромен обхват, която не може да бъде прихваната от системите за противоракетна защита, предопределени за противопоставяне на междуконтинентални балистични ракети. Теоретично тя може да пробие основни противников системи за противовъздушна защита, с цел да порази задачата си. Въпреки това една система за противоракетна защита евентуално няма да може да се отбрани от всички идващи МБР.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР