По-рано този месец ДСБ, Да, България и Зелените обявиха обединението

...
По-рано този месец ДСБ, Да, България и Зелените обявиха обединението
Коментари Харесай

Атанас Атанасов: Борисов повече никога няма да управлява с нашите гласове

По-рано този месец ДСБ, " Да, България " и Зелените оповестиха обединяването си в политически съюз " Демократична България ". По тази причина се срещнахме с ръководителя на " сините " Атанас Атанасов , с цел да научим повече по тематиката.
Г-н Атанасов, за какво обединяването с " Да, България " и " Зелените " идва чак в този момент, а не през 2016 година, както чакаха хората?
Явно не сме били подготвени тогава за обединяване, нямам друго пояснение на нещата. Моментът не е подбиран особено, просто един интервал към 9 месеца ние си сътрудничихме обществено със заемане на позиции по разнообразни обществено-политически проблеми и сме открили вследствие на тази работа, че имаме еднообразно отношение към политиката на държавното управление. Изповядваме едни и също полезности и едно и също отношение към властта . Това е една от аргументите да се съберем.
Друга значима причина, без да ги класифицирам по значимост, е това, че ние осъзнахме настройката на нашите гласоподаватели. Т е бяха разочаровани от това, че се явихме поотделно. Разочаровахме ги и те останаха без посланичество в Народното събрание. Това е също доста значима причина.
И трета причина е, че има огромно очакване да се сътвори политическа опция. Хората осъзнават, че през днешния ден в Народното събрание няма показана опция. Там не може да се роди такава политика, която да се опълчи на днешния метод, по който се упражнява властта. Разбира се, Българска социалистическа партия имитират съпротива, това е доста комфортно на Борисов и ръководещата клика, тъй като в следствие дружно си дисциплинират електоратите, по този начин да се каже. По доста значими въпроси обаче имат еднообразно отношение. Ще ви дам за образец метода, по който беше определена парламентарната квота на Висшия правосъден съвет (ВСС). Това за 2017 година беше едно от най-важните неща, които трябваше да се решат от Народното събрание, и там нямаше никаква драма. Те просто се споразумяха.
Виждате, че към днешна дата всички в Народното събрание имат еднообразно отношение към тематиката " Белене " . Всички са " за " това да се възобнови този корупционен план, който не е необходим на страната, и е доста рисков. Не единствено тъй като това е един корупционен мочур, както споделя Борисов, а това е доста рисков сеизмичен регион. Също по този начин нямаме никаква потребност от тази мощ и напълно настрана това е следващият механизъм да бъдем в енергийна взаимозависимост от Русия.

Като участник в тогаващните събития, усещате ли някаква виновност по тази причина, че толкоз огромен % от хората у нас останаха непредставени в Народното събрание и какво бихте им споделили, можете ли още веднъж да спечелите доверието им?
Ние сме длъжни да ги помолим за амнистия. Сбъркали сме, не сме го създали за да навредим на нашата общественост. Сбъркали сме тогава и надяваме се, че хората ще схванат, че сме откровени в този момент. И защото има упования за централизация на дясноцентристкото политическо пространство, надяваме се, че хората ще разпознаят в нас алтернативата, на база на посланията, които ние предоставяме.
Не е въпрос тук да чакаме някакви чудеса. Скоро имах диалог с един мой добър прочут, който преди време е израснал в средите на номенклатурата. Той е интелигентен човек и ми сподели: " Днес ръководят живковистите, а тези, които смъкнаха Живков, са в съпротива ". Колкото и жестоко да звучи това нещо, единствената линия, по която се имитират противодействия в Народното събрание, е на тематика " комунизъм и антикомунизъм ", а от двете страни стоят едни и същи хора с еднакъв метод на мислене. Това е пагубно за днешна България. Много хора се питат за какво трябваше да ги изживяваме тия 30 години, като ситуацията, в което живеем, е същото.
Демократичната общественост стана факсимиле в общественото пространство, само че истината е, че хората, които са желали смяна, които желаят в България да има достоверна народна власт, са отвън институциите.
Какви бяха грешките, които допуснахте тогава и какъв беше урокът, който научихте?
Основната неточност беше, че се явихме настрана. Защо се е стигнало до тази обстановка - не желая да човъркам тази рана, желая да гледаме напред. Затова споделих - сбъркахме, уповавам се хората да ни простят за тази неточност, значимото е да не позволяваме оттук-нататък разделяне на общността, с цел да можем да желаяме присъединяване във властта, и да променим доста нездравословни обстановки от днешното статукво.
Ние би трябвало да се борим по тази причина да възстановим парламентарната република, както е записано в Конституцията. Днес институциите са обезличени, виждате, че от Народното събрание не зависи нищо. Властта е съсредоточена на едно място - в лицето на министър-председателя. Имаме властнически режим на практикуване на властта, би трябвало да се борим да се възстановят институциите в тяхната компактност да си упражняват пълномощията, да има разделяне на управляващите .

Трябва да бъде отстранена от властта тази партийна номенклатура, която ГЕРБ построи. Виждате, че има тежка демотивация в хората, които са в държавната администрация, тъй като там няма конкуренция, няма конкурс, всичко е нагласено и там партийните момчета и девойки се конфигурират на комфортните позиции , с цел да обслужват едноличната власт на Борисов.
Другото, което е доста значимо - н ачинът, по който се ръководят парите . Защото страната преди всичко значи събиране на общи пари и тяхното ръководство. Общите ни пари през днешния ден се ръководят еднолично от Борисов, той взема решение на кой какво се дава и има безсрамието обществено да споделя " Аз дадох ". Кое си дал - нали това, което си дал, е наше и не може да го управляваш самичък? При състояние, че в Конституцията като главно пълномощие на Народното събрание е записано, че той приема бюджета и управлява неговото консумиране. Парламентът през днешния ден няма думата във връзка с ръководство на общите ни пари . Бюджети не се актуализира, заложените остатъци се натрупват и Борисов раздава на който си реши.
Това ли ще е вашата съществена цел - смяна на модела " Борисов "?
Да, смяна на модела, по който се упражнява властта. Аз го назовавам модела " Борисов ". Затова не е въпросът да отстраним Борисов персонално от властта, а да се унищожи този модел, тъй като той е нездравословен за страната.
10 години сме членове на Европейския съюз, над 15 милиарда са влезнали от еврофондове, къде са тези пари? България е най-бедната страна в Европейски Съюз и парите се струпват в доста тесни кръгове от така наречен обръчи от компании.
Спомням си, че с идентични послания през 2014 година Реформаторският блок се яви на избори. Несъмнено тази сянка ще ви гони дълго време. С какво обаче се различавате от Реформаторския блок (РБ)?
Вижте, с всичките си неточности Република България влезе във властта, отговаряйки отново на упованията на гласоподавателите да бъде коректив на борисовата политика. Това беше повода ние да влезем тогава в ръководството.
Разбира се, в следствие се оказа, че има хора, които гонят строго персоналния си интерес, изключително тези, които станаха министри. Но упованията бяха ние да бъдем коректив. Оказа се, че не можем да реализираме тази функционалност. И сега, в който установихме, че не можем да го вършим, ние излязохме в съпротива. Конкретната причина беше неуспехът на правосъдната промяна, която беше доста значима, само че освен това. Аз работя в региона на публичен ред и сигурност, бях ръководител на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и публичен ред и в един миг 6-7 месеца откакто влязохме във властта, аз открих, че Борисов се е сговорил с тези, които направляваха този сектор по времето на Орешарски. Той се по тази причина да бореше да резервира на основни позиции хора, назначени от Орешарски. Спомнете си за какво подаде оставка Вучков (Веселин Вучков - някогашен министър на вътрешните работи, бел. ред.) - по тази причина, че Борисов отхвърли да смени основния секретар на Министерство на вътрешните работи и ръководителя на ДАНС - хора, назначени по времето на Орешарски. Съжалявам, че конкретизирам върху това, само че е доста значим образец.

На процедура Станишев през 2013 година, с цел да може да сглоби държавно управление БСП-ДПС, даде на концесия вътрешната сигурност. Борисов по-късно продължи концесията. Това за мен беше неприемливо и по тази причина подадох оставка. Ние установихме, че той подмолно се сговори с тези, против които сякаш дружно се борихме, с цел да си конфигурира своята еднолична власт.
Важно е да се каже, тъй като хората не го схващат или го не помнят. Много са малко случаите в българската политическа процедура, когато хора непринудено се отхвърлят от властта, подават оставка и минават в съпротива. Ние направихме това през 2015 година Защото, в случай че бяхме следвали отрицателната, порочна процедура у нас, до ден-днешен Христо Иванов можеше да е министър на правораздаването, а аз да съм ръководител на вътрешната комисия и да сме на финала на това Народно заседание. Изразявайки се булевардно - в случай че бяхме да слушкаме, щяхме да папкаме. Но ние по кардинални съображения напуснахме властта.
И въпреки всичко това не се случи с целия Реформаторски блок, а една от грешките, които се акцентираха в обстановката тогава беше, че няма едноличен водач, който да вземе това решение. Новото обединяване ще върви ли към избирането на един водач?
Проблемът не е в водача, това е доста комфортна опорна точка. Ако, да вземем за пример, някой реши да заеме позицията на наемник на Борисов, по какъв начин ще го спре водачът? Общо взето това се получи, че избрани лица, реализирайки личния си проект да бъдат на основни позиции в страната, просто отхвърлиха да следват кардиналната ни позиция.
Ние по тази причина споделяме, че желаеме да съберем под едно знаме всички гласоподаватели, които желаят смяна и които имат еднообразно откровено отношение към тази власт, имат същата оценка като нас, а не да имитират опозиционност. Надявам се, че имаме опита да разделяме едното от другото.

В този ред на мисли - подготвени ли сте да водите диалози за присъединение с някои от предходните си сътрудник, по-конкретно ДБГ и Съюз на демократичните сили?
Ние можем и ще водим диалози с всички, които се дефинират като дясноцентристи и тези, които декларират, че са съпротива на тази власт. Но освен да декларират това, ние ще следим държанието на всички тези политически субекти, дали те откровено го мислят. Това е сложна оценка, давам си сметка, само че въпреки всичко имаме опита и ще преценяме историята, кой по какъв начин се е държал и преди този момент. Дали ламтежа за персонална власт надвива над правилата. Пак споделям, с всички ще водим диалози, с цел да можем да оценим дали в действителност споделят нашите визии.
И с цел да затворим към този момент въпроса - може ли новото обединяване да се озове още веднъж в ръководство с ГЕРБ и Борисов? Мисля, че този въпрос вълнува всички ваши гласоподаватели.
Искам да съм безапелационен, това не е и единствено мое мнение, а на всички хора, които сме се събрали. Разбира се, би трябвало да се прави разграничаване сред едноличната власт на Борисов и хората, които вземат участие и гравитират към ГЕРБ, там е шарена работа, има всевъзможни хора. Надяваме се, че в средите на ГЕРБ, аз го виждам това, хората са разочаровани от водача си, тъй като са осъзнали, че той се занимава с това да обслужва един подмолен кръг от негови другари. Това си е тяхна работа по какъв начин ще подходят, само че .
Явно към този момент всички хора в така наречен демократично общество смятат, че страната се ръководи от триумвирата Борисов-Цацаров-Пеевски. На какво друго обаче ще се опитате да стъпите, с цел да спечелите още веднъж гласовете на хората?
Ние желаеме да бъдем положителни, неслучайно създадохме тези екипи за разработване на политики, някои го нарекоха " държавно управление в сянка ", не сме толкоз претенциозни. Задачата на тези хора, които сме събрали, доста стойностни хора, е да изработят различни политики на днешното статукво. Ще желаеме да спечелим гласоподавателите не с това, че ще отстраним Борисов, а с това, че ще предложим нова политика, която да бъде обективна и да възвърне институциите в България, с цел да може страната да действа като парламентарна република.
Понеже много се дискутираше - къде на политическата сцена ще се нарежда новото обединяване?
В новото обединяване няма хора с леви убеждения , то е дясноцентристко и трите субекта, които сме се събрали сме заявили, че сме в дясноцентристката област, като всеки може да наблюдава кои полезности ние пазиме и да си направи извод. Това е друга опорна точка - пробват се през голямата пропагандна машина, която управляват ръководещите, да лашкат хората " тези са либерали, тези са консерватори, тези са леви, тези са десни ". Хайде първо да възстановим демокрацията и след това да забележим кой какви убеждения има, тъй като ножът е опрял кокала. Държавата е разрушена, тя обслужва една върхушка. Да ги запитвам тези, които упражняват властта какви са - леви ли са, десни ли са?
Представят се за десни.
Да, показват се за десни. Искам обаче да посоча един значим детайл на тази власт. Аз няколко пъти го споделям и виждам, че не се разяснява от ръководещите, тъй като не им е комфортно. В това държавно управление за пръв път обществено, въпреки и друго да се заявява, бяха събрани два антипода. От една страна са така наречен Патриоти, въпреки това са Движение за права и свободи, етническата партия. Едните постоянно са черпили гласове по тази причина, че са съперници на другите и противоположното, а на процедура са дружно във властта. В това държавно управление има минимум един министър, който официално е препоръчан от " Атака ", само че всички знаят, че обслужва ползите на Движение за права и свободи. Това е доста значителен детайл от това ръководство - Движение за права и свободи и националистите, дружно с Борисов ръководят. Това е истината. Така че кой ляв, кой десен, за какво ни занимават с тези неща? За тях тези полезности въобще не важат, тъй като ги интересува единствено по какъв метод ще усвоят парите, а нас ни хвърлят да се занимаваме с това и да объркват хората.

Ще се върви ли към обединяване и обединение на всички партии от обединението към една необятно отворена конструкция? Няма ли да е проблем, че сте три обособени обединения?
Това, че сме три обособени политически субекта на този стадий, не е никакъв проблем. Какво ще се случи в бъдеще, зависи от това, което ще се случи в бъдеще. Разумното е да убедим необятния корпус от демократично мислещи хора да ни поддържат, с цел да имаме изход към институциите, а по-късно да се мисли дали структурно това да придобива различен тип, за мен това не е толкоз значимо.
Понеже при доста от политическите обединения у нас не е ясно – какви ще са вашите източници на финансиране?
Дарения, несъмнено. Нямаме други благоприятни условия, нямаме дотация. Тези хора, които ни поддържат, които желаят смяна, чакаме да влагат в плана. Ние сме хора, за които правовият ред е преди всичко. Аз виждам, че ГЕРБ и Българска социалистическа партия имат 10-15 млн. лева в банките от дотации, което е безусловно незаслужено. Най-големите да получават най-вече, по този метод се подхващат дейности за задушаване на алтернативата, само че ние разчитаме на това, че хората, които желаят смяна, ще ни поддържат.
Интервю : Ивайло Анев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР