По-рано тази седмица президентът на Microsoft Брад Смит каза, че

...
По-рано тази седмица президентът на Microsoft Брад Смит каза, че
Коментари Харесай

Как проектозакон в Австралия е напът да намали печалбите на ИТ гигантите в САЩ?

По-рано тази седмица президентът на Microsoft Брад Смит сподели, че големият триумф на Гугъл в онлайн рекламата има висока цена: журналистическата промишленост претърпява бърза криза, защото Гугъл гълтам десетки милиарди долари от доходи от реклами всяко тримесечие, които дава на потребителите, показвайки им наличие, добито от издателите на вести, създателите на публикации и друга медия, без да заплаща за това.

В петък Смит свидетелства пред комисията на Камарата на американските представителни и подкомитета на правосъдната власт, че Microsoft поддържа оферти закон за компенсиране на този дисбаланс. Новият законопроект, който Съединени американски щати се кани да одобри, на процедура би разрешил на медиите и всички други създатели на наличие онлайн да договарят групово с софтуерните компании за новинарско наличие – опция, която до момента не им е обезпечена. Законопроектът отдалеко наподобява мощно инспириран от признатия закон в Австралия, който задължи компании като Гугъл и Фейсбук да сключат съглашения с медийните компании в страната, с цел да могат да демонстрират тяхното наличие в платформите си – обвързване, на което в началото се опълчиха и даже заплашиха с въвеждане на съществени ограничавания в услугите си, само че в следствие одобриха.

„ Напълно ясно е, че това, което преди е представлявало доходи от реклама за медиите и свободните публицисти, в този момент се е трансформирало в доход от реклама за софтуерните компании “, сподели Смит пред подкомитета.

Изслушването пристигна, когато Конгресът стартира да преглежда Закона за опазване на конкуренцията в публицистиката, който ще разреши на новинарските организации да се договарят групово с софтуерните колоси за заплащания за истории и публикации, които се появяват в уеб страниците на софтуерните компании. Предложеният на този стадий законопроект има двустранна поддръжка в Съединени американски щати както от Камарата на представителите, по този начин и от Сената.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР