По-рано през седмицата Европейският парламент гласува с голямо мнозинство в

...
По-рано през седмицата Европейският парламент гласува с голямо мнозинство в
Коментари Харесай

С въвеждането на едно зарядно за всички мобилни телефони: Ев...

По-рано през седмицата Европейският парламент гласоподава с огромно болшинство в поддръжка на ново законодателство, което в последна сметка ще изисква всички мобилни телефони, продавани в Европейски Съюз, да употребяват USB-C порт за кабелно зареждане.

Предложените правила, по които законодателите реализираха в началото съглашение, значат, че Apple евентуално ще би трябвало да отстрани ​използвания в момента Lightning конектор от своите телефони и да премине към USB-C, в случай че желае да продължи да ги продава в един от своите най-доходоносните международни пазари.

Целта на Европейски Съюз е да понижи електронните боклуци. Американската компания пък е недоволна, тъй като - съгласно данните от 2020 година, към 3% от приходите идват тъкмо от кабели с Lightning порт, употребен само от Apple. Ако повече устройства са оперативно съвместими с едни и същи кабели, тогава Европейски Съюз счита, че по-малко електронни устройства и зарядни ще бъдат изхвърлени. Според нейните оценки

всяка година 11 хиляди тона изхвърлени и неизползвани зарядни устройства се озовават на сметищата

в страните членки. Друг значителен претекст на регулаторите в Брюксел е обвързван с разноските на потребителите.

Новите правила на Европейски Съюз - които механически съставляват изменение на неговата Директива за радиооборудване - към момента следва да бъдат публично утвърдени. Въпреки че бяха утвърдени от Народното събрание на блока, законодателството за общите зарядни устройства към момента би трябвало да бъде подписано от Съвета на Европейски Съюз и оповестено в формалния вестник на Европейски Съюз. ​20 дни след тази дата, решението публично влиза в действие.

Но даже и откакто това се случи, компании като Apple ще имат двегодишен гратисен интервал, който е предопределен да улесни прехода към единния USB-C стандарт. Според прессъобщението на Европейския парламент това значи, че

разпоредбите евентуално ще влязат в действие до края на 2024 година

или даже от началото на 2025 година Те ще се ползват в цялата промишленост, без значение от производителя. Но ​практически единственият огромен производител на смарт телефони, който към момента не е минал към USB-C,​ е Apple.

Според специалистите, това значи, че първият смарт телефон на Apple без Lightning порт ще се бъде iPhone 16, чиято премиера ще бъде по същото време, когато разпоредбите влязат в действие през края на 2024 година. Възможно е ​компанията да направи смяната по-рано, само че актуалните правила допускат, че механически няма да се наложи. От Европейския парламент категорично показват, че устройствата, които към този момент са на пазара, няма да се постанова да бъдат изтеглени - тъй че в случай че Apple пусне iPhone с порт Lightning преди крайния период, тя може да продължи да продава моделите си без USB-C.

Освен смарт телефоните, разпоредбите ще се ползват за всички типове електронни устройства,

в това число таблети, слушалки, клавиатури и мишки,

което значи, че Apple също ще би трябвало да стартира да предлага всичко - от слушалките AirPods до компютърната мишка Magic Mouse, с USB-C порт за кабелно зареждане. Лаптопите също са обхванати от законодателството, само че им е даден малко по-дълъг интервал на използване, което значи, че няма да се постанова да употребяват USB-C за кабелно зареждане до началото на 2026 г. 

Продуктовото законодателство на Европейски Съюз се ползва единствено за артикули, продавани в неговите страни членки, тъй че не може да принуди Apple да премине към USB-C за iPhone в останалата част на света или даже в прилежащите страни от континента, отвън общото пространство. Това значи, че Apple може да ограничи своите USB-C iPhone до пазарите в Европейски Съюз, това обаче съгласно анализите ще направи едно устройство с сред 2,1 до 2,9 на 100 по-скъпо за произвеждане и доставка, тъй че специалистите са безапелационни, че компанията сигурно няма да избра този вид.

Редица специалисти и даже някогашни чиновници на компанията обаче считат, че Apple към този момент са

намерили малка врата, с помощта на която да не употребяват USB-C в своите телефони,

а вместо това може изцяло да отстрани кабелния порт за зареждане. Правилата гласят, че телефоните би трябвало да употребяват USB-C за зареждане „ доколкото могат да се презареждат посредством кабелно зареждане “, което оставя вратата отворена за Apple да отстрани напълно врата за кабелно зареждане и да предложи ​изцяло безкабелно зареждане. Това е нещо, което Bloomberg заяви, че чиновниците на компанията са обсъждали ​на последната огромна среща на главните софтуерни отдели. 

Така Apple е на кръстопът. От една страна - компанията може да завоюва доста в софтуерен проект от прекосяването към USB-C. През годините универсалният конектор беше надграден, с цел да поддържа все по-високи и по-високи скорости на трансфер на данни и зареждане, като най-новите спецификации разрешават до 240 W зареждане и 80 Gbps трансфер на данни. За разлика от тях, съгласно известията, най-новите iPhone имат 27 W за зареждане и единствено 480 Mbps за транспорт на данни. Това е и повода, че Apple към този момент ​да употребява USB-C в своята гама Mac и iPad.

Като патентован стандарт, Lightning даде на Apple невиждан надзор върху пазара на аксесоари за своите телефони и това докара до основаване на цялостен един нов пазар и сегмент на доходи за компанията. Когато Apple показа Lightning врата дружно с iPhone 5 през септември 2012 година, Фил Шилер го назова „ съвременен конектор за идващото десетилетие “. Е, десетилетието преди малко завърши и Европейски Съюз счита, че е време Apple да продължи напред.​
 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР