По-рано през изминалата седмица работници извършвали рутинна реставрация в 1000-годишната

...
По-рано през изминалата седмица работници извършвали рутинна реставрация в 1000-годишната
Коментари Харесай

Работници реставрираха църквата "Санта Мария Маджоре" в Рим, когато направиха сензационна находка

По-рано през миналата седмица служащи правили рутинна реституция в 1000-годишната черква „ Санта Мария Маджоре “ в Рим, когато откриват глинени гърнета с латински надписи извън и костни фрагменти вътре, написа английското издание „ Телеграф “. Костите са открити в укритие под мраморна плоча покрай средновековния олтар на църквата - част от храма, затворена за гости от цели 35 години заради структурни проблеми.

Глинените гърнета носят имената на трима папи и четирима мъченици - светци, които са потърпевши и са отдали живота си в името на Христос. Това подсказва, че костите може би са мощи на упоменатите значими за християнството фигури.

Сред имената е и това на Св. Петър – една от най-важните персони в християнската история. Според християнското обучение той е един от дванадесетте апостоли на Иисус. За него се счита още, че е първият свещеник на Антиохия, създател и началник на общината и първият папа на Рим, където е екзекутиран като страдалец.

„ Намериха две глинени гърнета, на които са написани имената на ранни папи – Петър, Феликс, Каликст и Корнелий. Не съм археолог, само че незабавно разбрах, че гърнетата са доста остарели. Гледайки ги ме заляха толкоз страсти “, споделя църковният настоятел на „ Санта Мария Маджоре “ Масимилиано Флориди.

Предполагало се е, че могат да се открият такива реликви в 1000-годишната черква. Преди време в храма е открит надпис, който разкрива за съществуването на тези мощи. И въпреки всичко защото до предходната седмица те са се намирали в своето укритие, за всички откриването им е огромна изненада.

Костните фрагменти ще бъдат изпратени във Ватикана за подробен разбор. Също по този начин ще бъдат подложени на относителен ДНК разбор с костните фрагменти на Св. Петър, които се намират в базиликата „ Свети Петър “.

Мощите от базилика „ Свети Петър “ са подлагани на разбори и за тях е потвърдено, че са на човек, който е умрял на към 60-годишна възраст през I в. сл. Хр. Църквата приема това за солидно доказателство, че костите са точно на Св. Петър. За необятната аудитория обаче това не наложително е доказателство.

Ако мощите от базиликата съвпаднат с костни фрагменти от откритите в „ Санта Мария Маджоре “ обаче, това би потвърдило, че и двете реликви са същински, а обвързаността им би била много мощно доказателство, че става въпрос за Св. Петър.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР