По-рано днес министърът на външните работи на Тайланд започна спешно

...
По-рано днес министърът на външните работи на Тайланд започна спешно
Коментари Харесай

Израел в отбрана на ливанския фронт, настъпва в Газа, спаси първи заложник

По-рано през днешния ден министърът на външните работи на Тайланд стартира незабавно посещаване в Катар и Египет във вторник за диалози по отношение на ориста на 22-ата тайландци, които са измежду заложниците на " Хамас ".

Израелският консултант по националната сигурност Цахи Ханегби разгласи в ефирен брифинг, че " не се обрисува съглашение " за освобождението на пленниците в Газа, до момента в който Израел продължава сухопътната си инвазия в анклава, съобщи Ройтерс.

Междувременно Израелските отбранителни сили (IDF) оповестиха, че един от заложниците - израелски редови войник Ори Мегидиш, е избавена в специфична взаимна интервенция с израелската организация за сигурност (ISA). Това е първото сполучливо освобождение на пленник от офанзивата на " Хамас " на 7 октомври, съобщи.

След като Израел разгласи " нова фаза на война ", защото стартира наземни интервенции предишния петък, представителят на IDF подполковник Джонатан Конрикус заяви, че " въз основа на разследваща информация " израелските специфични сили са отишли в северната част на Газа, знаейки къде се намира тя и са я избавили.

" Това в действителност беше специфична интервенция, чиято цел беше да я измъкнем ", сподели Конрикус пред CNN.

Мегидиш също е споделила информация за пленничеството си с офицери от израелското разузнаване, която " може да се употребява за в бъдеще ", добави Конрикус.

  " Определено сме поели ангажимент да приберем всички наши 238 заложници, държани сега от Хамас в Газа, всички, с цел да ги върнем вкъщи ", сподели той, само че се спря на малко дали има планувани други сходни интервенции въз основа на разследваща информация за останалите заложници ` местоположение.

Израел заема отбранителна позиция на ливанския фронт

Нападенията против Израел от хусите в Йемен не могат да бъдат толерирани, сподели Ханегби,  само че отхвърли да даде информация какъв може да е отговора на Израел в тази обстановка.

Той съобщи, че египетските лечебни заведения би трябвало да служат като опция за лекуване на потърпевши в Газа, защото в лечебните заведения в анклава има спирания на електрозахранването, само че посочи, че Израел схваща безпокойството на Египет по отношение на притока на палестински бежанци.

Ханегби съобщи, че израелските военни са се съсредоточили върху битката с бойците на " Хамас " в северната част на Газа , само че на по-късен стадий ще се трансферират към южната част на линията.

В същото време Израел заема отбранителна позиция на ливанския фронт, с цел да избегне несъразмерното натоварване на силите си, защото се концентрира върху войната против " Хамас " в Газа, съобщи Ханегби и добави, че " ден след Хамас " Израел ще приложи на процедура " научените уроци " против ливанските бойци на " Хизбула ", само че не даде повече детайлности.

Гутериш предизвести, че има риск от " рискова ескалация "

Междувременно генералният секретар на Организация на обединените нации съобщи, че е " надълбоко смутен " от " интензификацията на спора " сред Израел и " Хамас " в Газа и предизвести, че има риск от " рискова ескалация оттатък Газа ". " Дълбоко съм смутен от интензификацията на спора сред Израел и " Хамас " и други палестински военни групировки в Газа. В това се включват разширението на сухопътните интервенции от страна на Израелските сили за самозащита дружно с интензивни въздушни удари, както и продължаващият ракетен обстрел от страна на Газа към Израел ", се споделя в изказване на Антониу Гутериш.

Върховният комисар на Организация на обединените нации за бежанците, на собствен ред, прикани Съвета за сигурност " да преодолее " различията си, за " да изиска " прекъсване на огъня в Газа и по този начин да постави завършек на " смъртоносната серпантина " на войната сред Израел и " Хамас ". " Хуманитарно прекъсване на огъня... би могло най-малко да спре смъртоносния цикъл и аз се надявам, че вие ще преодолеете раздялите и ще упражните властта си, с цел да го изискате - светът чака да извършите това ", обърна се Филипо Гранди към 15-членния Съвет за сигурност на Организация на обединените нации, който от три седмици не съумява да одобри резолюция против спора.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР