По-рано днес лидерът на Възраждане“ Костадин Костадинов обяви, че са

...
По-рано днес лидерът на Възраждане“ Костадин Костадинов обяви, че са
Коментари Харесай

Ще мине ли вотът на недоверие към кабинета Денков? frognews.bg

По-рано през днешния ден водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов разгласи, че са почнали съвещания за внасяне на избор на съмнение към кабинета поради политиката в бранш енергетика и към този момент имат поддръжката на „ ИТН “.

 

От ГЕРБ обявиха, че ще застанат зад държавното управление и няма да поддържат инициирания от “Възраждане ” избор на съмнение против кабинета “Денков ”.

 

От Има Такъв Народ към този момент обявиха поддръжката си за събаряне на “сглобката ”.

 

Българска социалистическа партия пък оповестяват, че ще решат дали да поддържат вота на недоврие на изключително съвещание на Изпълнителното бюро за партията на следващия ден.

 

Движение за права и свободи досега не са излезли в позиция " за " или " срещу " биха дали своят вот.

 

Ще мине ли такъв избор?

 

Конституцията на Република България ясно споделя, че една пета от народните представители може да предложи на Народното събрание да гласоподава съмнение на Министерския съвет. Това значи, че 48 народни представители би трябвало да подпишат искане за сходно гласоподаване.

 

Според разпределението на силите в сегашния 49-и Парламент " Възраждане " имат 37 депутати, а " ИТН " - 11. Това значи, че двете обединения сами биха могли да внеса предложение избор на съмнение да бъде гласуван.

 

Предложението им би било признато, в случай че за него са дали своят вот повече от половината от всички народни представители - т.е. най-малко 121 депутати.

 

Дори и Българска социалистическа партия да решат да поддържат възможен избор на съмнение към кабинета " Денков ", общият общ брой на гласовете на " Възраждане ", " ИТН " и Българска социалистическа партия е 71. Социалистите имат 23 депутати в сегашния Парламент.

 

Това значи, че - откакто ГЕРБ декларират, че ще гласоподават " срещу " избор на съмнение, ще би трябвало да се разчита на възможна поддръжка на Движение за права и свободи, които все още резервират безмълвие.

 

Дори и тогава обаче гласовете на " Възраждане ", " ИТН ", Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи биха били 107 (ДПС разполага с 36 места в Парламента).

 

Ако към тях прибавим и гласа на независимия депутат Радостин Василев - гласовете още веднъж са по-малко от минималните 121. И това с ангажимента, че нито Българска социалистическа партия, нито Движение за права и свободи към момента са декларирали позиции.

 

По всичко проличава, че сходно упражнение на " Възраждане " и " ИТН " би било нищо повече от детайл в предизборната акция преди изборите за кметове и общински съветници на 29 октомври, защото математиката демонстрира, че изначално би се увенчало с крах.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР