По-рано днес Израел съобщи, че две израелски жени са били

...
По-рано днес Израел съобщи, че две израелски жени са били
Коментари Харесай

„Хамас“ освободи две заложнички, очакват се и други след удължаване на примирието

По-рано през днешния ден Израел заяви, че две израелски дами са били предадени на организацията „ Червен кръст “ в град Газа , а по-късно вечерта се чака да бъдат освободени и други заложници, откакто Израел и групировката „ Хамас “ са сключили съглашение в последния миг, съобщи „ Reuters “. Властите на Израел назоваха имената на дамите: 21-годишната Миа Шем , която е била хваната по време на танцово празненство дружно с доста от другите заложници, отвлечени в Газа, и 40-годишната Амит Сосана . Шем има и френско поданство.

Воюващите страни се съгласиха да удължат прекратяването на огъня за 7 ден , а медиаторите продължиха договарянията за по-нататъшно удължение на примирието с вярата да бъдат освободени още заложници и да се разреши на помощта да доближи до Газа . Примирието приключи краткотрайно бомбардировките и разреши на разнообразни типове филантропична помощ да доближат до Газа, откакто огромна част от крайбрежната територия с население от 2,3 млн. души беше превърната в руини по време на израелската военна акция в отговор на смъртоносната офанзива на бойците на „ Хамас “, осъществена на 7 октомври.

Въоръженото крило на „ Хамас “ пое отговорност за смъртоносната офанзива в Йерусалим, която Израел дефинира като още едно доказателство за нуждата от заличаване на бойците, макар че нямаше признаци това да попречи на примирието в Газа или освобождението на заложниците. По-рано Израел, който изиска от групировката да освобождава най-малко по 10 заложници дневно, с цел да остане в действие съглашението за прекратяването на огъня, разгласи, че в последния миг е получил лист с тези, които ще бъдат освободени в границите на днешния ден, което му е разрешило да анулира проектите си за възобновяване на бойните дейности.

„ Хамас “ , който освободи 16 заложници през вчерашния ден, а в подмяна Израел освободи 30 палестински пандизчии , също удостовери, че примирието ще продължи седми ден.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен , който е в Израел по време на третото си посещаване в Близкия изток от началото на войната насам, съобщи, че примирието дава резултати , по тази причина се надява, че то може да продължи.

„ През последната седмица видяхме доста позитивно развиване на обстановката със заложниците, които се завърнаха вкъщи и се събраха със фамилиите си. И това би трябвало да продължи и през днешния ден. Това също по този начин даде опция за увеличение на филантропичната помощ, която да дойде при почтените жители в Газа, които обезверено се нуждаят от нея, “, разяснява още Блинкен .

Представители на Съединени американски щати обявиха, че Блинкен също по този начин е призовал израелските управляващи да подсигуряват сигурността на палестинските цивилни, откакто войната бъде обновена.

Междувременно държавният медиен орган на Египет разгласи, че египетските и катарските медиатори работят интензивно по договарянето на в допълнение удължение на примирието с два дни .

До момента бойците са освободили 97 заложници по време на примирието – 70 израелски дами, младежи и деца, всеки от които е бил освободен в подмяна на три палестински дами и младежи, както и 27 задгранични заложници, освободени по силата на паралелни съглашения с техните държавни управления.  Тъй като в плен остават по-малко израелски дами и деца, удължаването на примирието може да наложи определянето на нови условия за освобождението на израелски мъже , в това число военнослужещи.

Разрушени домове

По данни на Организация на обединените нации до 80% от жителите на Газа са били принудени да изоставен домовете си, в това число съвсем всички поданици на северната част, която Израел подреди да бъде изцяло евакуирана. След като примирието завърши, се чака Израел да разшири сухопътната си военна акция в южната част на страната.

Местните поданици на Газа съумяха да употребяват едноседмичното помирение, с цел да излязат свободно на открито, да посетят изоставените си и разрушени домове и да се опитат да открият още десетки тела на свои близки, заровени под руините. Жителите и интернационалните организации настояват, че пристигналата досега помощ към момента е незадоволителна спрямо големите филантропични потребности на обсадения анклав. Избягалите от северната част на Ивицата Газа, в това число град Газа, споделят, че не могат да се завърнат в домовете си. Сега хиляди фамилии населяват спонтанни подслони единствено с движимостите, които са могли да вземат със себе си.

Съединени американски щати, които до момента твърдо подкрепяха своя съдружник Израел, упорстват той да стесни зоната на бойните си дейности и да посочи къде палестинските цивилни могат да бъдат в сигурност по време на всяка израелска интервенция в южната част на Газа. Целта е да се предотврати увеличение на големия брой  невинни жертви.

Днес Йордания беше хазаин на конференция , в която участваха главните организации на Организация на обединените нации, както и районни и интернационалните организации за помощ. По време на срещата те се пробваха да координират помощта за Газа.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР