По-рано депутатите приеха на второ четене бюджета на НЗОК за

...
По-рано депутатите приеха на второ четене бюджета на НЗОК за
Коментари Харесай

ПП-ДБ недоволни от неподкрепени две предложения по бюджета на НЗОК

По-рано депутатите одобриха на второ четене бюджета на НЗОК за 2024 година на фона на кавги и ново блокиране на трибуната поради преместването на Паметника на руската войска. 

Пред публицисти Александър Симидчиев изясни, че с този бюджет " за извънболничната профилирана и извънболничната първична помощ ще има над 20% нарастване. Болничната помощ има задоволително нарастване, с цел да може да реализира политиката, обвързвана със задържане на фрагментите и с районната политика, т.е. тези, които са на по-отдалечени места, също да могат да се осъществят финансово ". 

Васил Пандов добави, че са увеличени с 5 млн. лв. средствата за новата спецификация за помощни средства, съоръжения и произведения за хора с увреждания. " Отделиха се повече средства за денталната помощ, в това число правенето на зъбни протези ", сподели още депутатът от ПП-ДБ. 

Негативното, което се е случило обаче е, че имало две оферти, които през цялото време не срещнали поддръжка от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи.

" Едното е следващата година НЗОК да не подписва контракти за нови действия с лечебни заведения, като претекстът е, че следва промяна, както и разработване на нова здравна карта. Безкрайно доста стават болничните кревати в България. Големият брой болнични кревати и контракти подтиква лечебните заведения да регистрират фиктивни действия, с цел да оцеляват някои от тях. По тази причина НЗОК беше предложила да не подписват контракти за нови действия. Но не беше призната от болшинството възбраната за подписване на нови контракти ". 

Другото предложение било за подписване на така наречен рамкови съглашения за доставка на медикаменти, които НЗОК заплаща на лечебните заведения. 

" Няма претекстове за какво това се случи в пленарна зала. В Комисията по бюджет и финанси предложенията бяха признати с гласовете на " Възраждане " и " Българска социалистическа партия за България. Днес, когато " Възраждане " и " Българска социалистическа партия за България " не бяха в пленарна зала, това даде причина за образуване на друго болшинство ", изясни Пандов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР