По проекта за подмяна на на твърдо гориво с по-екологично

...
По проекта за подмяна на на твърдо гориво с по-екологично
Коментари Харесай

Над 1000 пловдивчани са подали заявление за безплатна печка

По плана за замяна на на твърдо гориво с по-екологично отопление в Пловдив е открита безвъзмездна телефонна линия за гарждани с номер: 070050032 . Чрез нея хората могат да получат информация и консултация, преди да подадат заявления за кандидатстване за замяна на уредите. Това заяви зам.-кметът с сектор „ Екология и опазване на здравето “ Анести Тимчев по време на осведомителните срещи по план „ Мерки за възстановяване качеството на атмосферния въздух в община Пловдив посредством понижаване на излъчванията на фини прахови частици (ФПЧ10) от битовото отопление “, който се финансира от Европейския съюз (ЕС).
„ 57% от замърсяването на въздуха идва от горенето на твърдо гориво в битови условия, а единствено 10 % се пада на транспортните потоци и по тази причина планът е толкоз значим за Пловдив ", съобщи зам.-кметът по „ Екология и опазване на здравето “ Анести Тимчев при откриването на първата среща в регион „ Южен “. По думите му, близо милион души на година по света умират в резултат от мръсния въздух и с тези проблеми се борят всички огромни градове. Той прикани жителите да се възползват от опциите на европейската стратегия и да преминат към по-екологично отопление. Това може да стане с поетапна замяна на старите и неефективни горивни съоръжения и устройства на дърва и въглища за битово отопление с нови, които дават отговор на европейските условия – на електричество, пелети, газ или централно парно отопление.
 Как да почистим петната по печката с дребни трикове Как да почистим петната по печката с дребни трикове
Кухнята е като визитна картичка на дома. Чистотата в нея е индикатор за това какъв брой прилежни са жителите на дома. Най-важният детайл...
В Община Пловдив в границите на предварителната акция по плана има подадени над 1000 заявления на жители , които желаят да подменят старите си печки. Подаването на заявления продължава и всеки искащ може да направи това до 23-ти май в районните администрации или посредством електронната форма – Подмяна на типа и метода на отопление употребен от семействата в гр. Пловдив - на уеб страницата на общината.
„ Гражданите ще подават заявление, като всеки утвърден претендент ще получи безплатно от общината: доставка и монтаж в жилището на определеното ново отоплително устройство . Също по този начин ще бъде инструктиран от експерти на място за това по какъв начин да го употребява “, изясни Лияна Аджарова, началник на Обединение " Чист въздух за Пловдив " и на екипа, който работи по плана. „ Създадена е електронна система, която ще улесни процеса и ще го направи транспарантен “, посочи Аджарова. Фактическата замяна на уредите ще стартира в края на тази година и ще продължи и следващата година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР