По предварителни разчети свързването на Централната жп гара и Летище

...
По предварителни разчети свързването на Централната жп гара и Летище
Коментари Харесай

Над 100 млн. лв. ще струва жп връзката на гарата и летището в Бургас

По предварителни планове свързването на Централната жп гара и Летище Бургас по релси ще коства към 103 млн. лева без Данък добавена стойност. Строителните действия може да стартират най-късно през 2025 година и да продължат 3 – 4 години. Такава прогноза направи генералният шеф на Националната компания „ Железопътна инфраструктура “ инж. Мария Генова по време на представянето на плана за градска железница пред общинската администрация в Бургас.

Техническият план е съгласуван с опциите за бъдещо развиване на железопътната линия до к.к. Слънчев бряг.

Дейностите ще се съфинансират по европрограмата „ Транспортна съгласуваност “ 2021 – 2027 година, съобщи Генова, представена от Българска телеграфна агенция. Допустимият период на разноските е до 2029 година

По думите й на този стадий има 4 подписани контракти за планиране, оценка на сходството, правене на отчет за влияние върху околната среда и за археологическо изследване. Те се финансират от „ Механизъм за обвързвана Европа “.

Припомняме, че през февруари НКЖИ пусна няколко предварителни обявления, от които стана ясно, че ще задвижи плановете за жп връзката сред гарите и летищата в Пловдив и Бургас.
Какво ще се построява?
Конкретно за жп връзката сред гарата и летището в Бургас НКЖИ планува връзката да стартира от гара Владимир Павлов, излиза наяве от информация в уеб страницата. В по-голяма част от трасето ще се употребява полосата на съществуващата жп линия Владимир Павлов – Сарафово. За отклоняването на полосата се планува създаване на Разделен пост Сарафово.

Дължината на жп линията е сред 11 и 13 километра. Тя ще е еднопътна, електрифицирана, със специфичен релсов път, който ще обезпечава по-малко звук в градската част. Освен това са заложени защитни огради и шумозаглушителни уреди. Влаковете ще се движат с сред 60 и 80 км/ч. 

Предвижда се проектирането на нова спирка „ Лазур “, нова спирка „ Морска градина “, нова гара „ Солниците “, спирка за бъдещо развиване „ Кьошето “ и нова гара „ Летище Бургас “. Спирките ще бъдат проектирани с перони, като се плануват пешеходни надлези с асансьори и обезпечаване на условия за мъчно преносими лица.

Гара „ Летище Бургас “ ще бъде построена върху железопътна естакада, а посредством пешеходни подходи ще се обезпечи директен достъп към летището и квартал Сарафово. Гарата ще обезпечи условия за престой, санитарни потребности, като за пасажерите ще е обезпечен комфортен достъп в сходство с условията и за лица с понижена пъргавина.

Техническото планиране планува създаване на железопътен надлез при улица „ Одрин “, нов пътен надлез при ул. „ Димитър Димов “, пробив под основен път I-9 и железопътна естакада при летище Бургас, както и други нови уреди.

Изпълнението на плана ще способства за транспортната съгласуваност, както в границите на централната градска част на Бургас посредством създаване на нови спирки, по този начин и за обезпечаване на ефикасен екологичен достъп с квартал Сарафово и летище Бургас, показват още от НКЖИ. Значително ще бъде  усъвършенствана транспортната съгласуваност на летище Бургас, което има основна роля за туристическия бранш на региона и страната.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР