По предварителни данни на Националния статистически институт през четвъртото тримесечие

...
По предварителни данни на Националния статистически институт през четвъртото тримесечие
Коментари Харесай

Разходите за заплати са нараснали с 12% в края на 2017 година

По предварителни данни на Националния статистически институт през четвъртото тримесечие на 2017 година общите разноски на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 12.2% по отношение на същото тримесечие на миналата година. Увеличението в промишлеността е с 11.7%, в бранша на услугите - с 11.8% и в строителството - с 11.9 на 100.

По стопански действия през интервала октомври - декември на 2017 година най-голям растеж на общите разноски за труд в България по отношение на същия интервал на 2016-а година е регистриран в икономическите браншове " Образование " - с цели 20.2%, в " Други действия " - с 19.1% и в " Административни и спомагателни действия " - с 15.0%.

В същото време най-нисък растеж на общите разноски за труд е регистриран в икономическите браншове " Култура, спорт и развлечения " - с едвам 1.1%, " Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива " - с 3,7% и във " Финансови и застрахователни действия " - с 6.9%.

Разходите за заплащане за един отработен час (разходите за заплати) през последното тримесечие на 2017 година се усилват с 12.0% по отношение на същия интервал на миналата година, а другите разноски (извън тези за хонорари и заплати) - с 13.2%. По стопански браншове изменението на разноските за хонорари по отношение на третото тримесечие на 2016-а година варират от покачване с едвам 1.0% за " Култура, спорт и развлечения " до растеж с 20.1% за " Образование ".

Предварителните данни на Национален статистически институт удостоверяват изнесените в края на миналата седмица данни на Евростат за заплащането на труда в целия Европейски Съюз и в частност в нашата страна през четвъртото тримесечие на годината. Заплащането на труда в Европейски Съюз се увеличи със скромните 2,4%, а в границите на еврозоната - с едвам 1.7%. Растежът с 12.0% на разноските за заплащане слагат България на второ място измежду всички страни - членки на Съюза, като тя е изпреварена само от Румъния (със скок на заплатите с 14.3%).
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР