По предложение на председателя на Софийския апелативен съд Даниела Дончева

...
По предложение на председателя на Софийския апелативен съд Даниела Дончева
Коментари Харесай

Известната съдийка Нели Куцкова се пенсионира

По предложение на ръководителя на Софийския апелативен съд Даниела Дончева кадровиците отличиха арбитър Куцкова с „ персонален почетен знак първа степен – златен “ и с 1000 лева премия, заяви news.lex.bg.

Съдия Куцкова е известна освен в правосъдната система, само че и в обществото със своята дейна позиция в отбрана на независимостта на съдиите. По времето, когато Бойко Борисов започваше политическата си кариера и роди известната фраза „ Ние ги хващаме, те ги пускат “, Нели Куцкова беше главният съдийски глас против метода, по който той, като основен секретар на Министерство на вътрешните работи, четеше Наказателен кодекс и Наказателно-процесуален кодекс.

Именно дейната позиция на Куцкова означи в изявлението си Атанаска Дишева през днешния ден. „ Съдия Куцкова е арбитър, който с поредно и отговорно отношение към развиване на правораздаването и отстояване на съдийската самостоятелност, ще остане емблема. Пожелавам ѝ здраве и сполучливи благоприятни условия за реализация на насъбраните опит и знание, в това число в региона за развиване на правосъдната система и промяната на правната система “, сподели Дишева.

Нели Куцкова е родена на 21 юни 1957 година в Априлци. През 1976 година приключва 91-ва Немска езикова гимназия в София, а през 1981 година – „ Право “ в Юридическия факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.

Съдебната си кариера стартира през 1982 година в Софийския градски съд като стажант-съдия. През 1984 година става младши арбитър в Софийски градски съд, а сред 1986 година и 1991 година е областен арбитър в Първи областен съд в София, негов зам.-председател и ръководител.

През 1993 година става ръководител на Софийския областен съд. Оглавява го до 2004 година, когато става редови арбитър там.

От ноември 2008 година е арбитър в Софийския апелативен съд.

През цялата си професионална кариера е разглеждала главно цивилен каузи.

През 1992-1993 година Нели Куцкова беше зам.-министър на правораздаването в служебния кабинет на Стефан Софиянски. От 1999 година до 2003 година беше член на Висшия правосъден съвет, а през 2001 година беше претендент за вицепрезидент на Петър Стоянов.

Съдия Нели Куцкова е един от създателите на Съюза на съдиите в България, била е негов ръководител и представител.

Тя е и един от основателите за основаване на Правната самодейност за обучение и развиване – това е една от ранните неправителствени организации, работещи в региона на правосъдната промяна и върховенството на закона.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР