По предложение на кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов, разгледано

...
По предложение на кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов, разгледано
Коментари Харесай

Благоевградската професионална гимназия ще носи името Ичко Бойчев

 dsc_0119  dsc_0116  dsc_0123  dsc_0104  dsc_0090  dsc_0124
По предложение на кмета на Благоевград доктор Атанас Камбитов, прегледано на Тържествена сесия във връзка 105 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония, преди минути Общински съвет гласоподава единомислещо преименуването на Благоевградската професионална гимназия. От през вчерашния ден тя носи името на български бунтовник, горноджумайски челник на Вътрешната македоно-одринска революционна организация Ичко Бойчев.

„ Директорът на гимназията и целият колектив показаха своето предпочитание с писмо до мен и през днешния ден предлагам преименуването на гимназията на името на героя, взел участие в Освобождението на Горна Джумая “, сподели доктор Камбитов. Той предложения на сцената ръководителят на Общински съвет Радослав Тасков, който преброи кворума в държавна такса „ Никола Вапцаров “, с който решението бе признато. На сцената излезе и внукът на героя Ичко Бойчев- Акад. Христо Григоров, който прикани шефа на Благоевградската професионална гимназия- Антон Драгоев и подари на учебното заведение 5 хиляди лв. и книги с биографията на неговия дядо, с която да се срещнат учениците.

Христо (Ичко) Димов Бойчев или Ичко Бойчев е роден през 1882 година в градчето Гумендже, Егейска Македония. Влиза в четата на Апостол Петков по време на Илинденско-преображенското въстание. След потушаване на въстанието Ичко се трансферира в четата на Христо Чернопеев, обикаляща сред Кукушко и Струмишко. Ичко Бойчев взе участие в бомбения атентат на железопътния мост при село Аматово през септември 1904 година. Тази акция респектира гръцките андартски чети, тероризиращи българското население в региона. След въстанието Бойчев остава настрана от развихрилите се вътрешноорганизационни битки и разделения. На 29 юли 1905 година е пратеник на окръжния конгрес на Серския революционен окръг в местността Белемето, а в средата на август 1905 година е определен за Горноджумайски челник. Взима присъединяване във войните за национално обединяване на българите ( Балканска, Междусъюзническа и Първа световна) като доброволец в Българската войска.

Ичко Бойчев е фактическият избавител на съгражданите си от Горна Джумая( сегашен Благоевград) като прогонва пъчищата на башибозуката, пристигнали да ги колят след разгрома на Илинденсктоо въстание, в което взима ефективно присъединяване с четата на Христо Чернопеев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР