По повод започващата на 3 март предизборна кампания за парламентарните

...
По повод започващата на 3 март предизборна кампания за парламентарните
Коментари Харесай

Сметната палата към партиите: За дарения над 780 лева се обявява произход на средствата

По мотив започващата на 3 март предизборна акция за парламентарните избори на 2 април, Сметната палата припомня, че според Изборния кодекс при дарения от физически лица или даване на средства от претендент или член на предприемчив комитет в общ размер, преизпълнен минималната работна заплата за страната от 780 лева, представянето на декларация за произхода на средствата е наложително.

Образецът на декларацията е одобрен от Сметната палата и наличен на нейната публична страница в интернет. Нов миг в декларациите при тази акция е условието за изтъкване на по-детайлна информация за източниците на дарените или предоставени средства на участници в изборите.

По този метод Сметната палата дава безапелационен отговор на засилените публични упования за повече бистрота и проследимост по отношение на произхода на средствата за финансиране на предизборните акции. Това в допълнение се постанова и от обстоятелството, че все още липсва законов предел, който да лимитира размера на дарените или предоставени средства, написа в известието.

По-подробната информация от декларациите, постъпваща в Сметната палата, ще бъде обект на отбрана по разпоредбите за запазване на персоналните данни. Тя ще бъде употребена в границите на наложителния одит по Изборния кодекс, който се прави след края на всяка предизборна акция. Специфична част от него е и инспекцията за сходство на приходите на лицето с дарените или предоставени от него средства, показват от одитната институция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР