По повод зачестилите оплаквания от жителите на Велинград, на безконтролно

...
По повод зачестилите оплаквания от жителите на Велинград, на безконтролно
Коментари Харесай

Безстопанствените коне във Велинград ще се отнемат в полза на държавата

По мотив зачестилите недоволства от жителите на Велинград, на безотговорно скитащите коне в града, се организира работна среща сред кмета на община Велинград доктор Костадин Коев, зам.-кмета Атанас Палигоров, началника на РУ-Полиция Велинград Йовчо Йовчев, контрольор Иван Казаков и доктор Александър Семерджиев - формален ветеринарен доктор в отдел ЗЖ към ОДБХ.

Представителите на общината, полицията и ветеринарно- медицинските управляващи, се взеха следните съществени законови решения за справяне с безстопанствените коне.

При определяне на всяко едно нарушаване по член 139, алинея 1, т. 1, 2 и т. 4 – 9 от закона за ветеринарномедицинските действия. Официалните ветеринарни лекари би трябвало да уведомят неотложно документално шефа на съответната ОДБХ, който издава предписание за лишаване на животните в интерес на страната или умъртвяването им на място. Според закона за ветеринарномедицинските действия животните без контрол и наложителната идентификация - чипове, с които да се откри здравния им статус и към кой животновъден обект са регистрирани се лишават.

С цел недопускането на нерегламентираното напредване на животни и попречване на разпространението на заразни заболявания, както и според настоящото законодателство в региона на ветеринарната медицина, конете ще се умъртвяват по човечен метод.

Прилагането на закона от всички виновни институции – община, полиция и ветеринарномедицински служби, ще е гаранция сходни феномени да бъдат прекратени.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР