По повод юбилейя БНТ 2 излъчва документалната поредица 50 филма

...
По повод юбилейя БНТ 2 излъчва документалната поредица 50 филма
Коментари Харесай

БНТ Варна навърши 50 години

По мотив юбилейя Българска национална телевизия 2 излъчва документалната поредност „ 50 кино лентата за 50 години Българска национална телевизия Варна “ в събота от 18:30 ч.

Регионалният ефирен център Българска национална телевизия Варна отбелязa 50 години от своето разкриване. По мотив юбилея, всяка събота от 18:30 ч., Българска национална телевизия 2 излъчва от началото на годината документалната поредицата „ 50 кино лентата за 50 години Българска национална телевизия Варна “, отдадена на значими персони, които са родом от Варна и покрайнината.

Рожденият ден на Българска национална телевизия Варна, беше отпразнуван със особено празнично събитие и доста посетители, измежду които и генералният шеф на Българската национална телевизия – Емил Кошлуков, водещата на „ По света и у нас “ Филипа Огнянова и още лица на малкия екран от Варна и София. Гостите, пристстащи на юбилея на БНТ-Варна бяха посрещнати от представителния духов оркестър на Военноморските сили. На техните осъществявания се любуваха както празнуващите, по този начин и варненци, избрали Морската градина за вечерната си разходка.

През актуалната 2022 година Българска национална телевизия Варна получи влиятелната премия почетен златен знак „ Заслуги към Варна ". Наградата е за приноса на телевизионния център, разпространение и документиране на обществено-политическия, спортния и културния живот на Варна, както и по отношение на годишнината на центъра. За високия професионализъм при отразяване на културните събития в града и за приноса в разпространение на живия дух на културата и изкуството на Варна в народен ефирен ефир районният център бе одостоен и с оценката „ Награда Варна " за предаването „ Линия просвета “.

Регионалният център Българска национална телевизия Варна е основан през септември 1972 година с премиерно студио и директно включване от Варна в „ По света и у нас ". През същата година на мaлкия екран за първи път се появява и стилизиран фар-емблема с надпис „ Телевизионно студио Варна ". На 27 декември 1972 година от студиото във Варна е излъчено първото лично предаване в националния ефир – „ Черноморски набор ". В идващите години, това 40-минутно публицистично предаване става емблематично за центъра.

Сградата на РТВЦ-Варна е първата в страната, обособена за телевизионно произвеждане. Оборудвани са две студия - емисионно и постановъчно. В летните месеци от 1976 година до 1985 година година Регионалният ефирен ценrьр - Варна осъществя специaлизирани стратегии за задграничните туристи по Черноморието на четири езика - чешки, полски, немски и съветски. Първото лъчение е на 28 юни 1976 година посредством предавател „ Слънчев бряг “.
В предаването „ С камера на село " от 1990 година до 2000 година в Българска национална телевизия Варна се продуцира рубриката за достоверен фолклор „ Въртяжка ", посредством която се търсят и съхраняват достоверни етнографски традиции и песенен фолклор в региона на Варненско, Странджа и Добруджа. Рубриката „ Отвъд морето, полето " продължава тази тематика и показва мноrо фолклорни реализатори. От 2 май 1993 година РТВЦ Варна стартира излъчването на районни стратегии, заран от 7:30 до 8:30 ч. за българското Черноморие.

Гледайте документалните филми „ 50 кино лентата за 50 години Българска национална телевизия Варна “, всяка събота от 18:30
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР