По повод Световния ден за борбата с диабета – 14

...
По повод Световния ден за борбата с диабета – 14
Коментари Харесай

За Световния ден за борба с диабета в Клиниката по ендокринология при УМБАЛ „Д-р Георги Странски” - безплатни прегледи и лекционни курсове

По мотив Световния ден за битката с диабета – 14 ноември, Клиниката по ендокринология и заболявания на обмяната в „ УМБАЛ-Д-р Георги Странски ”ЕАД град Плевен с шеф доцент доктор Катя Тодорова дм, провежда за 12-ти следващ път профилактичната акция „ Дни на открити порти ”, в този момент под наслов “Профилактиката има основно значение ”.

Станалата към този момент обичайната акция се реализира с поддръжката на Изпълнителния шеф на “УМБАЛ-Д-р Георги Странски ” доцент Цветан Луканов, дм, на управлението на Медицинския университет и ректора на МУ-Плевен проф. Д-р Добромир Димитров, дм, и с партньорството на пациентската организация „ Диабетно сдружение- Диабет ” гр. Плевен.

В рамките на самодейността в три следващи дни: 13-15 ноември 2023 година в Клиниката по ендокринология и заболявания на обмяната ще бъдат провеждани безвъзмездни измервания на кръвна захар, телесно тегло и обиколка на талията на болните със захарен диабет и ще бъдат давани самостоятелни съвещания, по отношение на лекуването за реализиране и поддържане на по-добър метаболитен надзор.

Мотото на самодейността е „ Профилактиката има основно значение ”. Усилията и вниманието ще бъдат ориентирани към ранна и своевременна диагностика на лицата, застрашени от развиване на захарен диабет. Затова Клиниката по ендокринология и заболявания на обмяната отваря своите порти и за проучване на лицата без диабет. Специално внимание ще се отдели на лицата с висок риск за пораждане на диабет или такива с известни преддиабетни положения, както и роднини по първа и втора линия с диабет, лица над 45 години, дами с диагностициран през бременността гестационен диабет или дами, родили деца с тегло над 4500 грама.

Основание да фокусираме вниманието си към лицата с нараснал риск от диабет е, че при една добре проведена профилактика и ранно обгръщане на преддиабетното положение може да спести към 55-58% от развиването на диабет и затрудненията му. Затова тези лица ще бъдат ориентирани в Клиниката по ендокринология и заболявания на обмяната за гратис осъществяване на скринингови проби и точно уточняване на здравословното им положение.

През тези три дни ще бъдат извършени и два типа лекционни образования - за пациенти и лекари.

На 13, 14 и 15 ноември 2023 година от 10.30 ч. в Кабинета за образование на диабетно болните в Клиниката по ендокринология и заболявания на обмяната ще бъдат изнесени поредно три обществени общообразователни лекции за пациенти на тематики: Съвременни аспекти в лечението на втори вид захарен диабет ” на 13 ноември 2023 година, „ Ролята на хипергликемията за пораждане на диабетните затруднения ” на 14 ноември 2023 година и „ Практически насоки в актуалното лекуване и самоконтрол при захарен диабет ” на 15 ноември 2023г.

На 13 ноември 2023 година от 14.00 ч. в зала “Парвум ” на Учебен корпус във Втора клинична база ще бъде изнесена обществена лекция пред девойки в репордуктивна възраст, страдащи от първи вид захарен диабет и техните близки на тематика „ Предварително обмисляне на бременност- за какво е значимо? ”.

На 14 и 15 ноември 2023 година от 12.00 ч., още веднъж в Кабинета за образование на диабетно болните в Клиниката по ендокринология и заболявания на обмяната пред общопрактикуващи лекари и ендокринолози ще бъдат изнесени две лекции на тематики – „ Съвременни рекомендации за надзор на хипергликемията при захарен диабет вид 2 ” и „ Предизвикателството да лекуваш пациенти с втори вид захарен диабет и затлъстяване ”.

Мероприятията ще бъдат извършени под признака на Синият кръг на вярата „ Заедно против диабета ”, взаимно с представителите на Плевенската пациентска организация „ Сдружение Диабет ”, която е член на Българската Асоциация „ Диабет ”.

На 14 ноември 2013 година от 10.30 ч. ще се поведе и работна среща на тематика „ Битката против диабета може да бъде извоювана в случай че хората и обществото знаят повече ”.

Ще вземат участие представители на структури от системата на опазването на здравето, ендокринолози, общопрактикуващи лекари и представители на пациентски организации.

Целта на самодейност е да способства за повишение на качеството на лекуване на диабетно болните и навреме да бъдат диагностицирани и отстранени факторите, които водят до появяването на диабетни затруднения и свързаната с тях съпътстваща сърдечно-съдова заболеваемост.

Всяка здравна активност, водеща до намаляване на тези фактори е значима тактика за ограничение на диабетните затруднения. Чрез тази интензивност ще се заздрави връзката сред доктор и пациент – значим миг в постигането на взаимна задоволеност от взаимните дейности в интерес на хората с диабет.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР