По повод Световния ден на сърцето д-р Борис Манев, в

...
По повод Световния ден на сърцето д-р Борис Манев, в
Коментари Харесай

Д-р Манев дарява два дефибрилатора на жителите на община Паз...

По мотив Световния ден на сърцето доктор Борис Манев, в качеството си на член на управителния съвет на „ Български съвет за ресусцитация “, подарява на жителите на община Пазарджик два автоматизирани външни дефибрилатора, закупени със лични средства, оповестиха от РЗИ.

Идеята му е подемането на самодейност в интерес на популацията, първо на община Пазарджик, а на по-късен стадий и за цялата област да се сътвори Програма за ранна дефибрилация на територията на област Пазарджик, както и пътна карта за внедряването й.

Използването на автоматизирани дефибрилатори с изкуствен интелект и подготвени лица, които да работят с тях би могло да избави стотици животи – близо 2800 живота в страната могат да бъдат избавени годишно, в случай че първата помощ при сърдечен арест е нормална процедура.

Световният ден на рестартиране на сърцето се отбелязва всяка година на 16 октомври с съществена цел повишение информираността на обществото за сърдечния арест и разпространение на уменията за сърдечен масаж и изкуствено дишане и автоматизирана външна дефибрилация. Инициативата започва през 2015 година от Европейския съвет по ресусцитация с поддръжката на Европейския парламент, а през 2018 година стартира да се отбелязва в целия свят.

Сърдечният арест е една от най-честите аргументи за гибел по света. Той визира доста хора в млада и дееспособна възраст, положително физическо положение и здравословен метод на живот, интензивно спортуващи. Често се случва ненадейно, когато и да е и място. Годишно в Европа от неочакван сърдечен арест са наранени към 350 000 души. По данни на Европейския съвет по ресусцитация неочаквания сърдечен арест е третата водеща причина за гибел в Европа.

Когато се случи подобен случай отвън болница, в случай че се изчака помощ от екип на Спешна помощ, постоянно потърпевшият не оцелява до идването й. Ако обаче, очевидец на събитието неотложно стартира да прави кардио-пулмонална ресусцитация или сърдечен масаж и изкуствено дишане, и в границите на 3 – 5 минути от началото извърши дефибрилация с автоматизиран външен дефибрилатор, шансът за оцеляване на потърпевшия нараства на 50 – 70%.

В тази връзка, над 15 години в европейските градове и по света се развиват стратегии за автоматизирана дефибрилация, като се слагат автоматизирани външни дефибрилатори на обществени места и популацията се образова на първа помощ при сърдечен арест.

Автоматичните външни дефибрилатори имат личен програмен продукт, основан на изкуствен интелект, който прави разбор на сърдечната активност на пациента и индивидът, който оказва първа помощ, даже и да желае не може да направи електрически заряд, тъй като автоматизираният дефибрилатор е този, който преценя. Пациентът не може да бъде повреден. Автоматичните дефибрилатори от този вид, не са медицински устройства  по смисъла на закона. Те съставляват висока технология, която може да се използа от всеки, който е подготвен да борави с нея. Употребата им се направлява от гласова директива, по какъв начин да се действа в спешната обстановка.

В България към този момент навлиза използването на автоматизирани външни дефибрилатори. От няколко години се слагат най-много в корпоративния бранш, на работни места и стават неотменна част от обезпечаване на здравословни и безопастни условия на труд.

В публичния бранш към този момент са осъществени няколко пилотни плана, част от които в град София, облас Благоевград и Община Пловдив.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР