По повод публикации в електронните издания „Дневник“ и „Капитал“, както

...
По повод публикации в електронните издания „Дневник“ и „Капитал“, както
Коментари Харесай

Прокуратура разби на пух и прах лъжите на „Дневник“ и „Капитал“

По мотив изявления в електронните издания „ Дневник “ и „ Капитал “, както и във връзка отправени запитвания от Лора Филева, публицист от „ Дневник “, касаещи визити и образования на български прокурори в Руската федерация, Пресцентърът на Прокуратурата на Република България дава следната информация:

Между българската и съветската прокуратура работи Програма за съдействие, която планува годишна замяна на професионални визити. В осъществяване на тази стратегия, през 2015 година 5 български прокурори са посетили Русия, през 2018 година техният брой е 7, а през актуалната година – 3.

Пълният текст на Програмата е оповестен на интернет страницата на Прокуратура на Република България, като и всички други съглашения за съдействие с непознати прокуратури.

Сравнението по тях демонстрира следната картина на присъединяване на български прокурори и следователи за интервала 2013 година – 2019 година /първо полугодие/ в образования в страни на Европейския съюз, в образования в Съединени американски щати /вкл. проведени от американски правоохранителни органи в други страни/ и в образования в Руската федерация:



Така, за интервала 2013 година – 2019 година общо 281 прокурори и следователи са били обучавани по разнообразни стратегии в страни от Европейски Съюз /79,16 %/, 59 – в Съединени американски щати и в други страни по обучителни стратегии, проведени от американски правоохранителни органи /16,62 %/ и 15 – в Русия /4,22 %/.

Не дават отговор на истината изказванията / “Капитал “/, че градският прокурор на София Емилия Русинова е била през 2018 година на посещаване в Москва. Г-жа Русинова в никакъв случай не е взела участие в обучителната стратегия на българската и съветската прокуратури.

Заместникът на основния прокурор Иван Гешев е бил в съветската столица за интервала 16.04. – 18.04.2018 година Тогава, като административен началник на Специализираната прокуратура, той е взел участие дружно с още двама свои сътрудници в кръгла маса на тематика „ Противодействие на тероризма “.

Внушенията в посочените медии за връзка на такива визити с следствието на опита за ликвидиране на Емилиян Гебрев и за „ съветско въздействие “ в тази тенденция са случайни и обслужват цели, които нямат общо с обективността.

Ръководството на прокуратурата се отнася с схващане към заложената публицистична политика на „ Дневник “ и „ Капитал “ по тези тематики, както и към аргументите за нея, само че все пак смята, че истината следва да е главен приоритет на честната и качествена публицистика.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР