По повод предстоящите високи температури от КТ Подкрепа призовават работодателите

...
По повод предстоящите високи температури от КТ Подкрепа призовават работодателите
Коментари Харесай

Работодателите длъжни да не надхвърлят 28 градуса

По мотив идните високи температури от КТ Подкрепа приканват работодателите да спазят отговорностите си по Наредба №РД-07-03 /18.07.2014 год. за минималните условия за микроклимата на работните места.

При работа навън те са длъжни да се преценяват с подадените червени и жълти кодове и рискови метеорологични условия- вятър, висока температура, дъжд, мъгла.

С оглед  охраняване живота и здравето на служащите би трябвало да се вземат съответните ограничения като смяна на работното време,, вида работа, която е по-безопасна при дадените условия,подходящи персонални защитни средства, обезпечаване на пространства и условия за възобновяване  на топлинния баланас на организма.

Всички тези ограничения са разказани в Наредба № РД-07-3 от 18.07.2014 година за минималните условия за микроклимата на работните места, а точно:
основаване на подобаваща организация на работния развой и/или работното време, включително обезпечаване на почивки с подобаваща периодичност и продължителност;създаване на подобаваща организация на работните места;осигуряване на групови средства за отбрана при работа навън, изключително във връзка с риска от слънчев/топлинен удар, преохлаждане и измръзване;осигуряване на уместно работно облекло;осигуряване тук-там за отмора с подобаващи условия за възобновяване на топлинния баланс на организма;достатъчно количество питейна вода, както и топли и студени питиета и други течности за възобновяване на водно-солевия и топлинния баланс на организма;осигуряване на наблюдаване или средства за връзка за работещите навън на изолирани работни места;осигуряване на долекарска и първа здравна помощ, както и уместно превозване на работещите с ненадейно влошено здравословно положение за оказване на здравна помощ.
В закрити помещения  оптималната температура през топлия интервал би трябвало да бъде сред 18 и 25 градуса.

Допустимата температура през лятото на работните места не може да бъде над 28 градуса.

В Наредбата са избрани и изключения, съгласно които при жеги на открито, температурата в пространствата може да е с от 3 до 5 градуса над допустимата, само че не повече от 33 гадуса.

Призоваваме и работещите, които смятат, че не се съблюдава посочената Наредба да ни алармират на телефон 032 63 18 20.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР