По повод постъпили в Посолството на Република Индия и препратени

...
По повод постъпили в Посолството на Република Индия и препратени
Коментари Харесай

Има ли нарушени трудови права на индийски граждани, работещи в България

По мотив постъпили в Посолството на Република Индия и препратени по подготвеност сигнали за неприятни условия на труд и настаняване, неосигурени здравни грижи и тормоз от работодателя, контролните органи на Инспекцията по труда ревизираха предприятия, наели индийски жители, събощиха от институцията. 

Проверките, в които се включиха екипи на Дирекция " Трудова подвижност “ и на дирекции " Инспекция по труда “ Пловдив и Пазарджик, стартираха по едно и също време при трима работодатели.

При инспекциите не се откриха обстоятелства и условия, сочещи по-неблагоприятни условия на труд и възнаграждение за индийските жители от тези за българските служащи. Със единодушието на служащите инспекторите по труда посетиха и местата за настаняване при тримата работодатели. Установи се, че битовите условия в тях са подобаващи за живеене. Работодателите и при трите сдружения са покрили разноските за превоз от страната по генезис до България.

Поради съдържащите се в сигналите данни за вероятно нерегламентирано полагане на ексклузивен труд инспекторите по труда направиха няколко визити в предприятията и в почивни дни. При едно от тях в индустриално хале са заварени да поставят труд индийски жители от три компании, за които е открито, че е ексклузивен и незаконосъобразен. Две от компаниите не са посочени в сигналите. На работодателите е потърсена административнонаказателна отговорност.

Със съдействието на представител на Посолството инспекторите по труда организираха диалози с индийските служащи и в трите сдружения, по време на които бяха разисквани всички обстоятелства и условия, изнесени в сигналите. Разяснени им бяха техните трудови права и отговорности. Индийските жители получиха информация по отношение на компетентностите на другите институции по поставените от тях въпроси поради обстоятелството, че по някои от тях Инспекцията по труда няма пълномощия да се произнася.

В рамките на осъществения надзор са открити нарушавания, свързани с удостоверяването на постъпването на работа, прекратяването на трудовите правни отношения, налагането на дисциплинарни санкции, изплащането в уговорения период на трудовите хонорари и обезпечаването на седмична отмора на служащите и чиновниците. За прекратяване на всички установени в хода на инспекциите нарушавания на работодателите са наложени плануваните в закона насилствени административни ограничения.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР