По повод постъпили сигнали за уволнени в срок на изпитване

...
По повод постъпили сигнали за уволнени в срок на изпитване
Коментари Харесай

ГИТ: В срока на изпитване служителите не ползват специална закрила при уволнение

По мотив постъпили сигнали за уволнени в период на изпитване служащи и чиновници, които подлежат на специфична протекция по Кодекса на труда, от Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “ припомнят, че в този случай те не се употребяват от нея. В рамките на периода на изпитване трудовото правно отношение може да бъде прекъснато когато и да е без предупреждение и без обезщетение, с изключение на за необработен заплатен годишен отпуск, което се изплаща от работодателя. Страната, прекратила контракта, не е длъжна да се стимулира. Работникът или служителят може да оспори законността на уволнението си пред работодателя или съда. Инспекцията по труда няма пълномощия да се произнася дали обещано преустановяване на трудовото правно отношение е законосъобразно, написа

Следва да се има поради, че клаузата за период на изпитване е използвана във връзка с всички типове трудови контракти – както срочни, по този начин и безсрочни. Той може да бъде за интервал до 6 месеца, а за срочни контракти, по-кратки от една година – до 1 месец. Срокът на изпитване може да бъде уречен в интерес на една от двете страни в трудовото правно отношение и в този случай единствено тя може да се възползва от опцията да го приключи без предупреждение. Ако не е посочено в коя изгода е уговорена опцията за изпитване, правното отношение може да бъде прекъснато от всяка от страните. Независимо коя от тях е прекратила контракта, работодателят е задължен за изплати компенсацията за необработен заплатен годишен отпуск. Срокът на изпитване стопира да тече за интервала, в който работещите са употребили законоустановен отпуск.

Работниците и чиновниците, за които е планувана специфична протекция при уволняване, и основанията за преустановяване на трудов контракт, при които те могат да се възползват от нея, са разказани изчерпателно в член 333 от Кодекса на труда (КТ). Според наредбите работодателят е задължен да получи авансово позволение от Инспекцията по труда за уволняване на служащи и чиновници, подлежащи на протекция, когато прекратяването на трудовото правно отношение е заради закриване на част от предприятието; редуциране на щата; при понижаване на размера на работата; при липса на качества на служащия или служителя за дейно осъществяване на работата; при смяна на условията за осъществяване на длъжността, в случай че служащият или служителят не дава отговор на тях; при дисциплинарно уволняване.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР