По повод постъпили журналистически въпроси, свързани с твърдения на доц.

...
По повод постъпили журналистически въпроси, свързани с твърдения на доц.
Коментари Харесай

Здравното министерство опроверга думи на Мангъров за починали ваксинирани срещу КОВИД

По мотив постъпили журналистически въпроси, свързани с изказвания на доцент Атанас Мангъров в ефира на Нова телевизия, изказани на 16 януари 2022 година, от здравното министерство (МЗ) и Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) даде коментар.

Според Министерство на здравеопазването и ИАЛ, думите на Мангъров бяха: " 564 души, които са умряли, те са умряли, тъй като са имунизирани ". Краткият отговор е: В България няма потвърдена причинно-следствена връзка сред ваксина против Коронавирус 19 и смъртен излаз. Следва обаче да бъде конкретизирано, че Мангъров сочеше въпросните хора като имунизирани и въпреки всичко умряли от ковид, въпреки че от думите му не излиза по този начин.
Шефът на БЛС за Мангъров: Лекар, който популяризира подправени вести, не може да се назовава доктор
" Лекар, който популяризира подправени вести, не може да бъде наименуван доктор ", сподели Иван Маджаров, началник на Българския лекарски съюз, по...
Прочети повече
Още преди коледно-новогодишните празници, ИАЛ отговори на въпроси на Actualno.com по тематиката. Сега отговорите са същите. Съгласно отговора, подадени са сигнали за 9 смъртни случая след сложени 2 дози ваксина, като в нито един от тях връзката сред гибелта и имунизацията не е потвърдена.

Към 14 декември 2021 година общият брой на получените в ИАЛ известия за нежелани лекарствени реакции е бил 3802. Сред тях едвам 13% или 493, дават отговор на критериите за съвестност. От организацията изясняват, че според настоящите условия нежелана лекарствена реакция е всеки неподходящ резултат върху здравното положение, който е станал причина за смъртен изход; непосредствена заплаха за живота; хоспитализация или удължение периода на хоспитализация; обилни или трайни увреждания; инвалидизация; вродени аномалии, други реакции с здравна значителност. След обширен разбор дадена реакция се дефинира или не се дефинира като сериозна, акцентират от организацията. В избрани случаи медицински значима, избрана като сериозна, е нежелана реакция, която не води незабавно и директно до животозастрашаващо положение, гибел или хоспитализация, само че би могла да изложи пациента на медицински риск или да наложи здравна намеса, която да предотврати затруднения.

В ИАЛ са обявени и общо 6 случая на гибел при заболяване от COVID-19, като заразяването е настъпило в интервала сред двете дози на имунизацията, а в един от случаите болестта е намерено в деня на слагане на имунизацията. И при тях не е открита причинно-следствена връзка с имунизацията.

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР