По повод навършване на 8 месеца от съставяне на кабинета

...
По повод навършване на 8 месеца от съставяне на кабинета
Коментари Харесай

Премиерът акад. Денков се отчете във Фейсбук

По мотив навършване на 8 месеца от сформиране на кабинета министър председателят акад. Николай Денков даде доклад във Facebook, отговаряйки на въпроси на граждании публицисти.Министър-председателят разяснява тематиките за мигрантите, ротацията, измененията в образованието, новата нуклеарна мощ на АЕЦ “Козлодуй ” и други

" Ротацията може да се направи най-лесно, в случай че стана външен министър - с Мария Габриел да сменим местата си ", беше едно от изказваниятаму по време на запитванията.

Денков изясни, че през другата седмица ще се навлезе в полемиката, кои министри ще бъдат заменени, и още веднъж показа позицията си, че измененията следва да са минимални, само че добави, че Мария Габриел, като министър председател, ще работи с тези министри, тъй че нейното мнение е доста значимо. Запитан, до каква степен са основателни причините на ГЕРБ, че те имат едно министерство и че в този момент се пробват да им го вземат, той отговори: " Нищо, не се опитваме да им вземем. Правим ротацията единствено ние с Мария Габриел да си сменим местата. Единствената разлика е, че външният министър ще е станал министър председател. Извинявайте, но това е покачване, не е намаляване. Така че цялата тази теза - по какъв начин, разбирате ли,ГЕРБ ще бъде ощетен - е безусловно несъстоятелна. Другият въпрос е, че фактически би трябвало да забележим дали има министри, които не се оправят с работата си, само че това е напълно различен въпрос. "

Във връзка с връщането на мигранти той разясни, че всичко остава същото, единственият ни ангажимент е да действаме по-бързо: " През тези години, от 2007 година досега, има някаква динамичност, която в действителност не е довела до никакви съществени проблеми в България. Бройките са сред няколко десетки в някои от годините и до няколко стотици в други. Говоря за общите бройки за Австрия. Отново да повторя, предходната година 113 индивида са били признати и това е. Нищо изключително не се е случило. А какъв брой хора България е върнала към други страни, почти същото, тъй като виждате, че броя през годините остава една и съща. В началото на тази година сме върнали повече хора, в сравнение с сме приели. Пикът понижава и това е след сключване на тристранното съглашение, т.е. декларация с Австрия и Румъния. Нищо изключително не се случва, просто опозицията се пробва да плаши хората ".

Денков регистрира и понижаване на брояна жертвите при ПТП след влизане всила на измененията, свързани сотнемането на коли при позитивни проби за алкохол и опиати ", регистрира още министър председателят.

Във връзка с приемането ни в Шенген и по суша Денков съобщи, че единствената опозиция идва от няколко политици в Австрия, които имат право да вземат това решение.

Той разяснява и измененията в образованието като съобщи, че в случай че желаеме да притеглим стимулирани студенти в нашите ВУЗ-ве, би трябвало да осигурим по-добри условия и да подобрим качеството, взаимно с ректорите. Запитан дали български университети могат да попаднат в топ 50, Денков отговори: " Това е доста амбициозна задача, само че " топ 100 " и " топ 200 " са напълно реалистични цели и аз знам по какъв начин бихме могли да отидем там. Но университетите избират да си работят по техния си метод - на правилото " дайте ни финансиране, ние ще си действаме както до момента, вместо да се опитаме да намерим средствата и методите, по които да стартират да работят още по-добре, още по-качествено и да притеглят още повече студенти от чужбина, и надлежно да се подвигат и в интернационалните ранглисти ".

Премиерът осведоми и за новата нуклеарна мощ в АЕЦ „ Козлодуй “. Той сподели, че до края на март тази година се чака първата оценка от „ Уестингхаус “ за планирана цена и ще се тръгне към подготовката на инженерния план, който ще бъде подготвен в средата на идната година. Тогава ще бъде подписан окончателният контракт с цена и реализатор. Строителството ще стартира във втората половина на 2025 и ще продължи до 2033 г.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР