По повод на публикацията на Марица със заглавие Тарикати шофьори

...
По повод на публикацията на Марица със заглавие Тарикати шофьори
Коментари Харесай

Бивш служител в градския транспорт на Пловдив: Не псувайте ш...

По мотив на обявата на " Марица " със заглавие " Тарикати водачи въртят далавера с билети в автобуса " в редакцията се получи писмо, подписано от някогашен водач в градския превоз в Пловдив. Читателят не желае да му бъде представено името и избира да се подпише с буквите Б.И., само че държи да показа и своята позиция за проблемите в публичния превоз. Публикуваме го със съкращения.

Да работиш в градския превоз на Пловдив е същинска тъга. Едно на ръка, че парите са малко, само че никой не може да ти върне скъсаните нерви, тъй като напрежението е голямо. Аз напуснах заради тези аргументи, другояче тази специалност ми харесва. И до момента в който се оправят всички бакии, браншът ще се крепи на пенсионери или цялостни новобранци. Благодарете им, че ги има! Не ги псувайте!

Кои са главните проблеми?

1. Заплащането - водачите работят за 6 лв. на час

Сами можете да извършите сметка при 8-часов работен ден какъв брой е заработката на един водач.

Кондукторите са на ставка от 2.50 лв/ч. което съгласно мен е задоволително да изясни неналичието на такива. При компания " Хеброс бус " АД /и не само/ като лидер си длъжен, в случай че няма кондуктори, да продаваш билети. Това в допълнение натоварване те разконцентрира, изнервя, изморява. И против това ти се заплащат 0 лева

2. Работно време - от мрачно до мрачно

При повече от 60% от всички работещи в градския превоз стартира от мрачно и приключва по мрачно. Масова процедура е да се работят по 2 смени, които в най-хубавия случай са 14-часови, в неприятния 16 ч., като във множеството случаи продължителността на работната седмица е 6-дневна заради липса на водачи.

Условия на труд. През последните 5 години Пловдив се утвърди като сигурен град за живот и работа. По тази причина тук се преселиха извънредно доста хора от всички краища на страна, с което

Пловдив стана извънредно място за шофиране.

Почти денонощен натоварен трафик, тапи, едва готови водачи, идващи от дребни обитаеми места, поправки по пътната мрежа утежняват извънредно доста трафика. Транспортните колоси - " Хеброс бус ", " Автобусни транспорти " и Автотранс Чолаков, водени от обещанията на Общината, че откакто бъде пусната електронната билетна система, на превозвачите ще бъде плащано на изминат пробег/км, неофициално убиха градския превоз.

В резултат на груповото решение на Оперативна програма " ОКТ " Общината и транспортната комисия напълно бяха изменени разписанията на автобусните линии. Съкратиха интервалите сред колите, понижиха почивките по последните спирки на 2 мин. /тоест стигаш последна спирка и напряко тръгваш/, понижиха времетраенето на курса, усилиха броя коли /въпреки че няма кой да ги кара/ безсистемно и голословно, да вземем за пример по линия № 222 от 6 коли на 10.

Премахнати също бяха и разпокъсаните коли, да вземем за пример на линиите 7, 9, 20, 24, 27, 93, като повода, естествено, е: " Защо да почиват 3-4 часа отвън час пик, като могат да се движат празни и да ни носят доход ". Отделно с това направления бяха удължени безусловно излишно. След тези промени, които целят да облагодетелстват транспортните " магнати ", а тежестта падна още веднъж върху работещите в превоза.

Пътниците - като във филм на ужасите

Те са най-вече възрастни хора, представители на малцинствени групи, възпитаници, хора с ментални проблеми. Първият се качва постепенно, вторият бърза, третият е пийнал, четвъртият се прави на хитрец... Свидетели сме на подправени карти, качване с ястие и питиета, чували с отпадъци, заболели, кавги и незаслужени обиди. Всичко това може да се случи единствено от една спирка, а до края на курса има още 10 спирки, а до края на работния ден... и на следващия ден отново. Че да ги таксуваш, да ги накараш да се държат обикновено /обикновено придружено от скандал/, с цел да може да продължиш пътя си обикновено, с цел да се впишеш в разписанието.

Дори един престой на светофар може да те забави задоволително, че на последна спирка да не можеш да ползваш тоалетната, и то тъй като някой по време на червен сигнал на светофара си гледа телефона и въобще не реагира при смяната му в зелен. Постоянно се случва нещо, което в допълнение ще ти скъса нервите. С две думи - никакво схващане от страна на пасажери и водачи.

И като за край - резюме: Дълги смени, ниско възнаграждение, изморяващи за работа рейсове, под напрежение трафик, непрекъснати разправии с пасажери, ужасни написания, и най-после за 1 върнат билет пишат публикация за теб във вестниците. Не, уважаема медия, уважаеми жители, услугата няма да става по-добра, ще се утежнява от ден на ден, за което сме отговорни всички ние като хора до един, че поносим това оскърбление.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР