По повод на , където живее сръбското малцинство, премиера на

...
По повод на , където живее сръбското малцинство, премиера на
Коментари Харесай

Албин Курти: Има опасност от нова война между Косово и Сърбия

По мотив на, където живее сръбското малцинство, премиера на най-младата балканска страна Албин Курти съобщи, че има заплаха от нов спор сред Косово и Сърбия, т.е. от нова война на Западните Балкани.

В изявление за италианския вестник " Ла Република ", публикувано в косовските медии Курти е декларирал, че имайки поради, че зад Сърбия стои съветският президент Владимир Путин , заплахата от нов спор остава висока.

" Има риск от война. Путин стои зад Сърбия. Не бих споделил, че заплахата е доста огромна, тъй като тук имаме контингент от НАТО, само че сигурно е висока. Ние сме една народна власт, която има една автокрация на границата си , " споделя Курти.

По думите му преди съветската експанзия против Украйна опциите за експлоадиране на нов спор в Западните Балкани са били дребни, само че " в този момент обстановката е изменена. "

" Първият епизод, който е разследване от фашистката концепция за панславизма , беше Украйна. Ако имаме втори епизод, да вземем за пример в Приднестровието , тогава опциите за нова, трета война в Западните Балкани, изключително в Косово, ще бъдат доста огромни , " сподели Курти.

Относно митингите в Северно Косово против оповестените от него да размени сръбските регистрационни табели на колите с косовски, както и за замяна на сръбските персонални документи с такива, издадени от управляващите в Прищина - ограничения, които Курти назовава " реципрочни ", косовският министър председател съобщи, че те не са били спонтанни, а проведени от Белград, благодарение на Русия.

" Сърбите имат към 48 оперативни бази към Косово , 28 военни и 20 на жандармерията. Протестите не бяха спонтанни, те бяха проведен от Белград с поддръжката на Русия, " сподели Курти.

Той акцентира, че макар напрежението управляващите са решени да приложат оповестените ограничения .

В неделя Министерството на вътрешните работи на Косово , която беше арестувана за шпионаж.
 На 18 август Вучич и Курти договарят в Брюксел
На 18 август Вучич и Курти договарят в Брюксел

Търсене излаз от рецесията сред Косово и Сърбия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР