По повод многобройни медийни запитвания във връзка с обявеното провеждане

...
По повод многобройни медийни запитвания във връзка с обявеното провеждане
Коментари Харесай

МВР с показни арести за купуване на гласове, но не уведомили прокуратурата

По мотив многочислени медийни запитвания по отношение на оповестеното осъществяване на профилирани интервенции против пазаруване на гласове и противопоставяне на битовата престъпност в разнообразни обитаеми места в района, Апелативна прокуратура – Варна ви уведомява, че все още няма постъпила информация по отношение на дейностите на структурите на Министерството на вътрешните работи, оповестяват от Прокуратурата.

Съгласно конституцията и законите на страната разкриването на закононарушения е пълномощие на изпълнителната власт, в частност на Министерство на вътрешните работи. При определяне на данни за осъществено закононарушение органите на Министерство на вътрешните работи са длъжни да уведомят неотложно по компетентност дежурен прокурор.

Прокуратурите в Апелативен район – Варна са в подготвеност неотложно при докладване на данни за осъществено закононарушение от какъвто и да е темперамент да работят съгласно пълномощията си – да образуват досъдебно произвеждане, да управляват и дефинират последващите дейности по отношение на доказването и документирането на незаконната активност, да привлекат към наказателна отговорност съпричастни към нея лица.

Апелативна прокуратура – Варна припомня, че близо две години няма подписано съглашение сред Министерство на вътрешните работи и Прокуратурата на Р. България за основаването на взаимен щаб за противопоставяне на закононарушения, осъществени против изборните права на жителите. Създаването на Национално междуведомствено звено е регламентирано в наредбата на член 18, алинея 5 от Изборния кодекс, според която „ основният прокурор и министърът на вътрешните работи сформират взаимни щабове (екипи) за оперативно взаимоотношение в битката против закононарушенията, свързани с изборния развой. Щабовете (екипите) работят по време на цялата предизборна акция “.

Нормата е императивна и задължава основния прокурор и министъра на вътрешните работи да провеждат и обезпечат взаимоотношението на ръководените от тях институции. При всяка една от отминалите изборни акции, както и за актуалната, от страна на управлението на Прокуратурата на Р. България е отправяна покана за регламентиране на взаимни дейности против този тип закононарушения, като досега Министерството на вътрешните работи не е откликнало.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР