По повод Международния ден за чист въздух сдружение За Земята

...
По повод Международния ден за чист въздух сдружение За Земята
Коментари Харесай

Протести в няколко града в чест на Международния ден на чистия въздух |

По мотив Международния ден за чист въздух съдружие " За Земята " и локални цивилен организации от цялата страна провеждат мирни митинги в седем града през днешния ден с обща идея и апел: " Искаме чист въздух, желаеме здраве! ".

Първият Международен ден на чистия въздух за синьо небе - 7 септември, е иницииран от Организация на обединените нации едвам преди една година - през 2020 година и има за цел построяването на световна общественост и предизвиква съдействието за решение на казуса на национално, районно и интернационално равнище, оповестяват от сдружението. 

Протести

" Местните организациите в другите обитаеми места са обединени от общата национална идея за чист въздух и се борят за правото да дишаме и да живеем в здравословна среда е изконно общочовешко право, което от доста години ни е отнето навсякъде ", допълват от " За Земята ".

Оттам пишат още, че научните доказателства за сериозните отрицателни последствия за човешкото здраве, както и осезаемото утежняване на качеството на живот от мръсния въздух в редица градове в България карат жителите да се тревожат от ден на ден от бездействието на виновните институции и ги предизвикат да подхващат обединени цивилен дейности за оправянето с казуса.

Всеки може да поддържа с дейностите си идеята за чист въздух като се снима с спонтанен афиш с мотото на Международния ден на чистия въздух за България: " Искаме чист въздух, желаеме здраве! " и да изпрати фотографията, съпроводена с малко изложение, които от " За Земята " ще разгласяват.

Обща декларация за въздух

Отново на 7 септември и в поддръжка на митингите единадесет цивилен сдружения се сплотиха в обща декларация, адресирана до виновните институции в България с искане за съответни ограничения против замърсяването на въздуха. Документът е в поддръжка на изконното човешко право на българските жители да дишат чист въздух.

" Правото да дишаме и да живеем в здравословна среда е изконно общочовешко право, което от доста години е отнето на българските жители. Ние настояваме това да се промени посредством съответни ограничения за справяне с проблемите със замърсяването на въздуха в страната, " написа в документа, подсилен от 10 цивилен сдружения: екологично съдружие " За Земята ", Коалиция за климата и WWF, съдружие " Осъзнато на следващия ден ", платформата " Климатека ", съдружие " Въздух за здраве ", гражданска група " За чист въздух и вода в Русе ", съдружие " Русе, диша ", обединяване " Благоевград диша ", съдружие " Дишай, Девня ", съдружие " Дишай, Добруджа ", съдружие " Дишай, Пловдив ", родителска мрежа " Въздух за децата ".

Защо е значим чистият въздух

От " За Земята " припомнят, че замърсяването на въздуха е най-големият екологичен риск за човешкото здраве и една от главните предотвратими аргументи за гибел и заболявания в международен мащаб: към 6,5 милиона преждевременни смъртни случаи (2016 г.) по света се дължат на замърсяването на въздуха. Качеството на въздуха в България поражда съществени паники: измерванията демонстрират, че жителите в цялата страна дишат въздух, който се прави оценка като нездравословен за здравето. Според Световната здравна организация 60% от градското население на България е изложено на рискови равнища на прахови частици (ФПЧ10).

Протестите по градове: къде, по кое време и по какъв начин

Пловдив : от съдружие " Дишай Пловдив " провеждат акция в центъра на града от 10:00 часа, на площад " Стефан Стамболов ".

Перник : от съдружие " Дишай, Перник " провеждат протестна разходка за чист въздух от 18:00 ч. 

Русе : уредник на митинга е съдружие " За чисти въздух и вода в Русе ", сборният пункт е центърът на града, на Часовника от 18.00 до 19.00 ч. - с изключение на цивилен митинг, уредниците приканват за фотоси на русенци с надпис " Чист въздух за Русе ", а на 11 септември на кея до Вития мост в 9:00 ч. ще проведат тичане с екопослание. До 1 октомври ще има и фотоконкурс " Екологичните проблеми на Русе ".

София : екологично съдружие " За Земята " ще организира акция пред постройката на Столична община с начален час 18.30 ч.

Благоевград : митингът се провежда от „ Благоевград диша " и включва доброволческа акция по разчистване на нерегламентирано бунище край 11 главно учебно заведение „ Христо Ботев " от 17:30 ч.

Добрич : митингът се провежда от съдружие " Дишай Добруджа " и ще протече под формата на поход до хранилище за боклуци край село Богдан, община Добричка от 10:00 ч.

Девня : уредник на митингът там е съдружие " Дишай, Девня " и ще протече като среща-разговор за локалните проблеми на 28 август от 10:00 ч.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР