По повод днешния опит на бившия предсдедател на Сметната палата

...
По повод днешния опит на бившия предсдедател на Сметната палата
Коментари Харесай

Сметната палата разпространи позиция заради Цветан Цветков

По мотив днешния опит на някогашния предсдедател на Сметната палата Цветан Цветков да влезе в постройката на Сметната палата, припомняме: Със свое решение от 7 юли 2023 година, включващо и споразумяване на последствията от решение номер 5 на Конституционния съд от 22 юни 2023 година, Народното събрание дефинира заместник-председателят на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева да извършва пълномощията на ръководител до избора на нов. Това решение бе гласувано от 161 депутати, при присъстващи в залата 168, т.е. съвсем единомислещо.

България е парламентарна република и актовете на Народното събрание би трябвало да бъдат изпълнявани, припомнят в прессъобщение от Сметната палата.

Ето за какво Горица Грънчарова-Кожарева е длъжна да реализира пълномощията на ръководител, изпълнявайки решението от 7 юли 2023 година

" В тази връзка е и наредбата на член 22, алинея 4 от Закона за Конституционния съд, по отношение на член 22, ал.2 от същия закон, съгласно която „ зародилите правни последствия от акта по алинея 2, се уреждат от органа, който го е постановил. Това значи, че в тази ситуация Народното събрание е в правото си да уреди последствията от анулираното от Конституционния съд решение от 20 януари 2023 година

В изказване пред медиите някогашният ръководител Цветан Цветков съобщи, че решението на Народното събрание от 7 юли 2023 година е противоконституционно и макар него той ще се върне на работа като ръководител.

С цел да се основат условия за естествена работна конюнктура, запазване на сигурността на чиновниците и посетителите и на съображение член 2 от Инструкция за защитата и пропусквателния режим в административната постройка на Сметната палата, както и въз основа на две докладни мемоари от шефа на дирекция „ Сигурност “, в които се показват опасения, че е допустимо да настъпят условия, пречещи на естествения темп на работа, е издадена заповед за краткотрайно ограничение достъпа на гости в постройката.

Господин Цветан Цветков, по отношение на цитираното решение на Народното събрание от 7 юли 2023 година, не е настоящ ръководител на Сметната палата, а клиент. Затова не беше позволен в постройката.

Във връзка с медийните изяви на Цветан Цветков, изпълняващият пълномощията на ръководител Горица Грънчарова-Кожарева съобщи: „ Сметната палата има над 140-годишна история с безупречна известност. И нито един някогашен ръководител, с изключение на Цветан Цветков, не си е посволил да употребява институцията като разменна монета за личното си кариерно оцеляване.

Още по-нелепо е, че след 8 години като ръководител, на тротоара пред постройката той направи поръчки за доклад за работата си и внушения за сензационни разкрития “, сподели още госпожа Грънчарова ", осведомиха в прессъобщение от Сметната палата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР