По повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на

...
По повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на
Коментари Харесай

БНТ и Народният театър с концерт спектакъл за 24 май

По мотив Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност, Българска национална телевизия и Народният спектакъл „ Иван Вазов “ приготвят специфичния план „ На 24 май с Българска национална телевизия “, който ще се излъчи точно на празника от 20:30 ч., незабавно след централна емисия вести по Българска национална телевизия 1.



Концерт спектакълът ще показа най-обичаните и известни творби на класиците на българското слово – Иван Вазов, Пейо Яворов, Никола Вапцаров, Елисавета Багряна, Николай Лилиев, Димчо Дебелянов, Христо Ботев, Петя Дубарова, Йордан Радичков, Любен Каравелов. Вечните творби ще бъдат пресъздадени от актьорите Параскева Джукелова, Николай Урумов, Георги Мамалев, Дарин Ангелов и Павел Иванов. Водещата на централна емисия вести „ По света и у нас “ по Българска национална телевизия – Аделина Радева и шефът на Народния спектакъл „ Иван Вазов “ – Мариус Донкин ще показват на феновете вълнуващия театър.



„ На 24 май с Българска национална телевизия “ включва и музикални осъществявания на Васил Петров, Орлин Горанов, Дони, вокален отбор „ Мистерията на българските гласове “, отбор „ Българе “ и балет „ Арабеск “. Продукцията ще предложи също и размишления за българската нематериалност и просвета със Западно и Средноевропейския митрополит Антоний, драматурга Юрий Дачев, учителката Радка Караджова. Сред гостите ще бъде и езиковедът доцент доктор Ваня Мичева, с цел да опише повече за делото на Светите братя Кирил и Методий, което трансформира Средновековна Европа.

Концерт-спектакъла „ На 24 май с Българска национална телевизия “ е същинско културно прекарване за празника на българската нематериалност и писменост, основано под режисурата на Дамян Петров, сценарист и постановчик Борис Радев и оператор – Цветан Недков. Той е част от специфичната стратегия на публичната телевизия, отдадена на националния празник, която включва още тематични филми и излъчвания.

Гледайте „ На 24 май с Българска национална телевизия “ от 20:30 ч. по Българска национална телевизия 1 и празничната стратегия отдадена на националния празник.



СНИМКИ: Жулиета Маринова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР